Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23472 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Оригінальне освітлення станції «Печерська». Фото: Олег Тоцький, tov-tob.livejournal.com/

Заміна оригінального освітлення на платформі станції метро «Печерська» коштувала 4,3 мільйона гривень, згідно з інформацією на Prozorro. Закупівлю провели за спрощеною процедурою як допорогову, і в ній брав участь лише один учасник.

Закупівлю провели у березні 2020 року. Очікувана вартість складала 4,3 мільйона гривень і таку само ціну, з різницею у п’ять копійок, запропонував єдиний учасник і переможець – ПП «Теплоенергоавтоматика».

Праворуч – нові світильники. Фото: Департамент транспортної інфраструктури

Зазвичай вартість допорогових закупівель не має перевищувати 50 тисяч гривень, однак для окремих замовників вона може бути більшою. Як пояснив директор ДП «Прозорро» Василь Задворний, Київський метрополітен якраз є замовником, який «здійснює діяльність в окремих сферах», тобто монополістом.

«Саме застосування допорогової процедури не є порушенням закону… Те, що на тендер у п’ять мільйонів прийшов лише один учасник, – м’яко кажучи, сумно (а грубо – наштовхує на підозри). На жаль, Державна аудиторська служба України не моніторить допорогові закупівлі», – зазначив Задворний у коментарях до фейсбук-допису урбаністки і спеціалістки з архітектури Дарини Недозим.

За умовами тендеру, на платформі станції «Печерська» має бути демонтовано 369 оригінальних світильників із лампами розжарювання і замінено на 80 нових світильників із LED-лампами. Проєкт затверджував «Укрметротунельпроект», щодо якого рік тому порушено справу про банкрутство.

Оригінальне освітлення станції «Печерська». Фото: Олег Тоцький, tov-tob.livejournal.com/

В метрополітені та Дептрансі пояснюють, що міняють лампи заради кращого освітлення станції та задля економії електроенергії.

Водночас Дарина Недозим висловила сумнів у тому, що заміна 369 старих світильників по 40 Вт на 80 нових по 121Вт дозволить суттєво зекономити кошти, якщо враховувати суму закупівлі.

Станцію «Печерську» було відкрито у 1997 році. Дизайн, який має паралелі з храмовою архітектурою Печерська, розробляли Валерій Гнєвишев, Миколай Альошкін та Тамара Целіковська.

Лінії освітлення центральної зали виконано зі світитників, розміщених перпендикулярно один до одного. Склепіння над рейками покрито алюмінієвим профілем, який відбиває розсіяне світло від світильників під карнизом.

Оригінальне освітлення станції «Печерська». Фото: Олег Тоцький, tov-tob.livejournal.com/

Нагадаємо, нещодавно Київський метрополітен демонтував авторську плитку на виході із станції метро «Тараса Шевченка».

 

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button