Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 276 днів. За цей час ми опублікували 23482 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Зелена зона на Осокорках. Фото: Оксана Дмитровская

П’ятого лютого очолювана Віталієм Кличком КМДА планує підписати меморандум із компанією Stolitsa Group, яка взялася добудувати квартири вкладників банку «Аркада», зокрема житлові комплекси «Патріотика», «Патріотика на озерах» та «Еврика».

Документ загалом мають підписати 12 сторін – КМДА, МВС, Нацбанк, СБУ, Фонд гарантування вкладів, Об’єднання інвесторів ЖК «Еврика», «Патріотика», та «Патріотика на озерах», нардеп Дмитро Ісаєнко, компанія «Гарант Капітал», компанія «Фундамент», ДТЕК Київські електромережі, Stolitsa Group і модераторка Владислава Молчанова. У цьому переліку немає представників ГО «Екопарк Осокорки», які протягом кількох років виступали проти будівництва ЖК «Патріотика на озерах» на місці зеленої зони.

Зелена зона на Осокорках. Фото: Оксана Дмитровская

Як повідомив заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, за меморандумом буде добудовано понад 11 тисяч квартир. Наразі МВС розглядає можливість направлення коштів в об’єкти незавершеного житлового будівництва.

«Такі проєкти підходять нам за ціною та розташуванням і в подальшому поліцейські та рятувальники зможуть отримати власне житло за лізинговою програмою МВС», – зазначив Геращенко.

З опублікованого LB.ua тексті меморандуму випливає, що Stolitsa Group гарантуватиме добудову «Патріотики» та «Еврики» без погіршення умов та суттєвої зміни цих комплексів, тоді як концепція «Патріотики на озерах» може бути змінена на власний розсуд. На прилеглих територіях останнього має з’явитися «сучасний Екопарк».

«Міський голова з помічниками напрацювали “покроковий алгоритм”, як за рахунок киян, їхніх інтересів, зелених територій, життя і здоров’я “вирішити” наслідки комерційного фінансового шахрайства», – коментує текст меморандуму захисник екопарку «Осокорки» Максим Стравінський.

Меморандум передбачає продовження договорів оренди ділянок, де будуватиметься «Патріотика на озерах»; встановлення мінімальної орендної ставки; «розчищення прилеглої до озер території» і намивання трьох мільйонів кубометрів піску.

Згідно з документом, забудовник мусить добудувати ЖК «Патріотика» та «Еврика» – інакше він позбавляється права будувати «Патріотику на озерах».

Попередньо, «Патріотика на озерах» мала бути комплексом із 43 багатоповерхових будинків на території 170 гектарів на місці зеленої зони біля озер Небреж і Тягле. Місцеві жителі та активісти вимагають створити натомість ландшафтний парк «Осокорки». Під тиском громадськості Київрада розірвала договір оренди землі під забудову, але в лютому 2020 року тривалий судовий розгляд закінчився проміжною перемогою банку.

Забудовнику поставили вимогу скоригувати проєкт і вдвічі зменшити житлову забудову. Восени 2020 року банк «Аркада» збанкрутував, і будівництво остаточно зупинилося.

Зазначимо, що у грудні 2020 року суд призначив управителем Фонду фінансування будівництва ЖК «Патріотика», до якого входить входить понад шість тисяч інвесторів, компанію «Гарант Капітал», пов’язану з нардепом від ОПЗЖ Вадимом Столаром.

Співзасновниця Stolitsa Group Влада Молчанова є бізнес-партнеркою Дениса Москаля, нового очільника екологічної комісії Київради. Раніше його також помічали на засіданнях земельної комісії.

Нагадаємо також, що у бюджеті Києва на 2021 рік міститься рядок про виділення двох мільйонів гривень на продовження проспекту Григоренка до межі міста Києва – тобто фактично до місця будівницва ЖК «Патріотика на озерах».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button