Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 298 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Кінний клуб у Харкові від Drozdov & Partners

12 українських архітектурних проєктів стали номінантами Премії Європейського Союзу в галузі сучасної архітектури – нагороди Міс ван дер Рое.

Із цих проєктів – сім київських. Загалом довгий список номінантів на премію включає 449 робіт з 279 міст 41 країн світу.

Так, на премію номінується кампус B12 в інноваційному парку UNIT.City від студії A.Pashenko Architects. Шестиповерховий кампус розрахований на тисячу резидентів і може приймати 20 тисяч відвідувачів щомісяця. Будівля відповідає екологічним стандартам американської системи LEED. Також інженерна інфраструктура спрямована на збереження енергії та води, зменшення викидів вуглецю та очищення повітря всередині. Родзинкою скляного фасаду є один із кутів, де розташовано вхід, має кольоровий акцент.

Roshen Plaza на Деміївській площі від студії AER, InSitu, Buro-O, maass – приклад перетворення частини території кондитерської фабрики на публічний простір, інтегрований у міський контекст. В той час як Деміївській площі бракує пішохідних і рекреаційних зон, вона потерпає від трафіку й відповідно забруднення, Roshen Plaza забезпечує необхідний прихисток. Наприклад, узимку для киян тут облаштовують ковзанку та новорічну ялинку.

Виставково-освітній простір М³ від Urban Curators та Єгора Штефана. «Куб» – це тимчасова конструкція, яку було відкрито 2019 року на місці будівництва Національного музею Революції Гідності.

Гімназія А+ у ЖК Комфорт Таун від Archimatika і Svoya Studio. На відміну від різнобарвних житлових будинків, будівлю школи виконано у ахроматичній палітрі. Гімназія вміщає 600 учнів. Окрім класних кімнат тут є чимало публічних просторів, таких як арт-студія, репетиційна зала, лекторіум, який за потреби перетворюється на кінозалу тощо. Двір спроєктовано у формі амфітеатру, тож у ньому теж можна проводити уроки або різні заходи.

Велопішохідний міст над Володимирською гіркою від «Проектні системи Лтд». Кожен лінійний відрізок мосту орієнтовано на ту чи іншу пам’ятку: пам’ятник Володимиру Великому, пам’ятник Магдебурзькому праву, Арку дружби народів та Європейську площу.

ЖК Tetris Hall від A.Pashenko Architects. Комплекс включає два 25-поверхові будинки, сполучені мостом на рівні даху. Над зеленою зоною працювала студія ландшафтної архітектури Kotsiuba.

Реконструкція Спаського бастіону та публічний простір від AER. Публічний простір відкрили разом із відреставрованим храмом Спаса на Берестові, пам’ятки архітектури XII—XVII століть, розташованої поблизу Києво-Печерської лаври.

На премію Міс ван дер Рое також номінуються Меморіал пам’яті Небесної Сотні від Guess Line Architects (Львів), кінноспортивний клуб VG Horse від Drozdov & Partners (Харків), дитсадок від Valentirov & Partners (Обухівка, Дніпропетровська область), стоматологічна клініка від Drozdov & Partners (Харків), BANKHOTEL від Kudin Architects (Львів), Креативна міжнарожна дитяча школа від AVR Development (Львів).

Премію, названу на честь архітетора Людвіга Міса ван де Рое, – учасника Баухаусу та засновника «інтернаціонального стилю», – вручають раз на два роки. Перед цим премію вручали 2019 року, та через пандемію коронавірусу наступну церемонію відтермінували. Тож короткий список номінантів оголосять аж через рік, а переможців – у квітні 2022 року. Вручення премії відбудеться у травні 2022 року.

Читайте також: 15 найкращих урбаністичних проєктів десятиліття в Україні

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button