Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23472 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У травні Київзеленбуд планує розпочати капітальний ремонт у Голосіївському парку імені Рильського. Перша черга передбачає благоустрій частини парку, що розташована біля метро «Голосіївська» і складає 3,38 гектара, тобто 3% від території парку. Днями комунальники оприлюднили остаточний проєкт капремонту.

Загалом капремонт парку обійдеться місту в 116 мільйонів гривень, зокрема, цьогоріч на роботи закладено 20 мільйонів. Майже 4 мільйони вже було витрачено в попередні роки – на розробку концепцій всього парку та робочого проєкту північно-східної частини.

Ділянка, на якій робитимуть капітальний ремонт. Нинішній вигляд. Усі зображення – з презентації «Генплан Голосіївського парку»

Концепція, оприлюднена у 2020 році, викликала критику з боку місцевих жителів, активістів та опитаних «Хмарочосом» ландшафтних архітекторів. Головною претензією було надмірне втручання у природу, яка в парку Рильського сама по собі є атракцією.

Згодом Київзеленбуд презентував оновлені ідеї благоустрою зони біля метро «Голосіївська», яку власне ремонтуватимуть першою чергою, запевняючи, що капремонт «не буде занадто помпезним». Обіцяли, що не буде ніякого бетону, асфальту та й узагалі «ніякого Бродвею».

Ділянка, на якій робитимуть капітальний ремонт. Візуалізація благоустрою. Усі зображення – з презентації «Генплан Голосіївського парку»

Зараз комунальники опублікували остаточний план благоустрою. Наголошують, що зона, яку ремонтуватимуть, – це переважно ділянки, вже освоєні під забудову, наприклад, тут вже є ресторан і кафе.

Адаптований «Хмарочосом» план благоустрою парку

Зокрема, замінять покриття доріжок без втручання у зелені зони; влаштують пандус біля сходів; встановлять три (на схемі чотири) питні фонтанчики, один сухий фонтан, 79 лав та 97 смітників; відремонтують вбиральню. Лави розвернуть у бік водойми, щоб можна було нею милуватися і спостерігати качок. На березі водойми влаштують оглядові тераси з дошок. Ці конструкції не змінюють природного ландшафту і не впливають на довкілля, а місця виходу качок на берег буде збережено, запевняють у Київзеленбуді.

Дерев’яні тераси на березі водойми

На місці закинутого автодрому планують створити памп-трек – це велосипедна траса з нерівним покриттям і перешкодами. На схемі, щоправда, ця ділянка позначена як «виключена з проєктування».

Памп-трек

Біля входу в парк хочуть встановити стелу з написом «Голосіїв» (на візуалізаціях написання ще не встигли виправити). Бювет планують перенести у місце розташування артезіанської свердловини. Фасади кафе і ресторану змінять відповідно до загальної естетики благоустрою – кажуть, вже домовилися з власниками закладів. Також наголошують, що жодних інших закладів харчування або фудкортів не буде.

Вхідна група

Київзеленбуд також запевняє, що інженерні мережі мінятимуть у ручний спосіб, без нищівного втручання в екосистему. Такі роботи враховуватимуть рельєф і розміщення дерев.

Елементи благоустрою: ліхтарі

Озеленення парку відбуватиметься за концепцією «Природа в місті» – відображення природності у міському ландшафті. Під час капремонту у різних зонах застосують два принципи озеленення: з умовною назвою «Лабіринт», що надихається луками Київщини, та «Дубовий гай», що походить від прибережних територій з гаями.

Так, у зоні вхідної групи застосують принцип «Лабіринту», який поєднує геометрію доріжок і природність кущів. Багатостовбурні кущі висаджуватимуть хаотично, не за прямими лініями. Крім цих кущів садитимуть зарості моновидових рослин, а базовим зеленим покриттям слугуватиме велика кількість злаків. У значно меншій кількості висаджуватимуть багаторічні квіти, що цвістимуть у різний час.

Елементи благоустрою: навігація

Нижній ярус утворять із низьких ґрунтопокривних рослин, які дають щільний килим. Середній ярус – декоративні злаки. Верхній ярус – рослини, які квітують у різний період сезону, що нагадує про ландшафти луків.

Рослини, які планують висаджувати у парку

Під «Дубовим гаєм» мається на увазі відкрита на рівні очей ділянка з місцями для відпочинку під кронами. Це перехідна зона від дизайнерських геометричних форм до навколишнього лісу. Тут також висадять блоки формованих живоплотів.

Читайте також про інші парки і сквери, які Київзеленбуд ремонтуватиме у 2021 році.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button