Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 276 днів. За цей час ми опублікували 23483 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Алевтина Кахідзе з корабликом «Гарбуз». Фото: Вечірній Київ

Цієї суботи, 17 квітня, у Києві презентують туристичний маршрут річкою Либідь. Проєкт «Блакитний лабіринт» – це частина фестивалю «Французька весна» і результат українсько-французької мистецької резиденції, повідомляє Вечірній Київ.

Організатори мають на меті повернути на карту міста малі річки Києва. Ці водойми об’єднують місто в одне ціле і створюють блакитні коридори. Задіявши річки та струмки, можна ревіталізувати публічні простори, підтримати біорізноманіття, збалансувати тепловий острів міста.

«У Києві чимало малих річок, до яких ми не маємо доступу і які варто повернути до повсякденного життя киян. Як це зробили у Південній Кореї, Франції. Ми обрали річку Либідь, оскільки вона є перспективною, нею вже опікувалося ГО “Либідь Є”, організовуючи толоки… На жаль, сьогодні річка Либідь є технічною водоймою, а не місцем рекреації, куди люди приходять відпочивати з дітьми», проводити свій вільний час у вихідні. Хочемо звернути увагу на цей її потенціал», – зазначає урбаніст, засновник Агенції просторового розвитку Zvidsy Олександр Шевченко.

О 12:00 17 квітня художниця Алевтина Кахідзе влаштує «регату» на річці Либідь, в якій візьмуть участь зроблені нею кораблики «Гарбуз», «Корж», «Солодко» і «Хліб». Кораблики створено з матеріалів, які є їстівними для птахів і риб.

Фото: Алевтина Кахідзе

Регату можна буде спостерігати з точки біля БЦ 101 Tower, з мосту на притоці Мокра, зі спусків до річки з вулиць Еренбурга та Фізкультури, а також з автомосту на вулиці Федорова – координати художниця повідомила на своїй фейсбук-сторінці.

«Завдяки проєкту дізналася про річку Либідь. Ходила її берегами, які брудні та закриті для людей. Екологічна ситуація жахлива. Вирішила намалювати плакати, які розказують сумну історію річки від імені самої Либеді, чому так сталося, а також про відповідальність людей. Щоб кияни дізналися більше і могли спільно змінити ситуацію», – зазначила Кахідзе.

Маршрут регати. Рисунок: Алевтина Кахідзе

На берегах Либеді також розмістять експонати французького художника Gilbert1 та анонімної київської арт-групи Pomme de Boue. Це, зокрема, будуть мозаїки.

Нагадаємо, за останні кілька років було розроблено кілька проєктів ревіталізації річки Либідь. Також активісти здійснювали кілька спроб облаштувати громадський простір на березі Либеді. Водночас за проєктом нового Генплану, над річкою Либідь має проходити магістраль.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button