Науковці визначили найбільш небезпечні для здоров’я способи харчування
Учені проаналізували дані біобанку про здоров'я та спосіб життя більш як 116 тисяч людей.
Учені проаналізували дані біобанку про здоров'я та спосіб життя більш як 116 тисяч людей.
Фото: unsplash.com
Міжнародна група вчених визначила, які моделі харчування найбільше пов’язані з утворенням серцево-судинних захворювань та ризиком смерті, йдеться в дослідженні, оприлюдненому в журналі BMC Medicine.
Учені з Пекінського та Оксфордського університетів, Університету Західної Австралії проаналізували дані британського біобанку про здоров’я та спосіб життя більш як 116 тисяч людей. За майже п’ять років у 4 245 з них зафіксували серцево-судинні захворювання, інфаркти та інсульти, 838 померли через це. Ще 3629 людей померли від інших причин.
Виявилося, що два режими харчування пояснюють 63% відмінностей в енергетичній щільності, наявності цукру і жиру. Зокрема, перший режим передбачає надмірне споживання шоколаду, кондитерських виробів, масла і хліба з низьким вмістом клітковини. Натомість у цьому випадку люди споживають недостатню кількість свіжих фруктів і овочів. За такого раціону ризик серцево-судинних захворювань підвищувався в 1,07 раза, а ризик смерті від будь-якої причини – у 1,37 раза.
Другий режим харчування передбачає споживання цукровмісних напоїв, фруктових соків, столового цукру, а також консерви. У такому випадку ризик серцево-судинних захворювань підвищувався в 1,14 раза, а ризик смерті від будь-якої причини – у 1,11 раза.
Цей матеріал не вийшов би без підтримки членів нашого Товариства.
Зараз для сталої роботи видання ми шукаємо 1000 нових учасників спільноти, а в обмін на вашу участь пропонуємо цікаві бонуси!
Приєднуйтесь до Читацького товариства «Хмарочоса» всього від 100 грн/місяць!
© Хмарочос | 2024
Коментарі:
*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті