Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 291 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Rendy Novantino / Unsplash

Суд у Франції зобов’язав компанію IKEA виплатити штраф у розмірі один мільйон євро за шпигування за своїми співробітниками, повідомляє BBC.

Французьку IKEA звинуватили в тому, що у 2009-2012 роках компанія наймала приватних детективів і поліцейських для збирання приватної інформації про співпрацівників, й зокрема нелегально отримувала доступ до реєстру судимостей, щоб перевіряти кандидатів на роботу.

Також керівництво отримувало доступ до банківських рахунків підлеглих і використовувало підсадних співробітників, які мали робити доноси на колег. Приватна фірма Eirpace також збирала інформацію про спосіб життя співробітників і кандидатів. Її директор в результаті отримав два роки умовно і штраф у 20 тисяч доларів.

На такі перевірки IKEA витратила 600 тисяч євро.

За звинуваченнями проходять 15 менеджерів IKEA та четверо поліцейських, які нелегально передавали інформацію. А кількість людей, за якими незаконно слідкували, – приблизно 400.

Так, менеджер одного з відділень Патрік Соаві зізнався, що діставав дані через двоюрідного брата в поліції. Зокрема попросив його перевірити 49 кандидатів на вакансії. Поліцейський виявив, що троє з цього списку притягувалися за дрібні правопорушення. Згодом Соаві дав новий список із 68 іменами на перевірку, після якої йому порадили позбутися п’ятьох кандидатів.

«Я визнаю, що це було дуже по-дурному, і я перестарався, але нам наказали проводити ці перевірки, а коли вже втягнувся в цю систему, стає пізно», – зауважив Соаві.

Власник мережі Ingka group вже вибачився та засудив таку практику. Також компанія запевнила, що вжила заходи, щоб такого більше не повторилося.

Читайте також: Репортер, який працював під прикриттям у поліції Франції, розповів про масштаби насильства і безкарності

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button