Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 269 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Mika Baumeister / Unsplash

Українці, які не належать до пріоритетних категорій, можуть щепитися залишковими дозами вакцин AstraZeneca та Pfizer. Це зазначила в інтерв’ю LIGA.Life Марія Карчевич, очільниця Директорату з розвитку цифрових трансформацій МОЗ.

«Є випадки в регіонах, коли вводять і першу дозу АстраЗенеки зараз, щоб залишки вакцини не виливали. АстраЗенеку зберігають у 10-дозному флаконі. Тому якщо флакон відкрили, а не всі записані на другу дозу прийшли, залишок можна використовувати на перше щеплення», – повідомила вона.

Ті, хто бажають щепитися AstraZeneca або Pfizer, мусять повідомити свого сімейного лікаря або пункт щеплення про готовність прийти, якщо буде залишок. Для тих, хто вже отримав першу дозу AstraZeneca або Pfizer, друга є гарантованою.

Практику вакцинування поза чергою запровадили з середини березня через те, що вакцину AstraZeneca постачають у флаконах на 10 доз, які можна зберігати протягом шести годин. Далі невикористані дози утилізують.

Але у квітні тодішній міністр охорони здоров’я Максим Степанов підписав наказ про скасування щеплення залишковими дозами. Він це пояснив тим, що в Україну прибула перша партія американської вакцини Pfizer і багато хто хоче щепитися саме нею.

Однак лишилося незрозумілим, як МОЗ розподіляє невикористані залишки. Адже флакон AstraZeneca, як і раніше, містить 10 доз, а Pfizer – шість доз. Судячи зі слів Марії Карчевич, зараз залишки так само або виливають, або щеплять охочих без черги – різниця в тому, що тепер менше людей поінформовані про цю можливість.

Наразі в Україні паралельно діють дві програми вакцинації: дорожня карта щеплення пріоритетних груп вакцинами АstraZeneca та Pfizer, а також щеплення всіх охочих китайською вакциною CoronaVac у центрах масової вакцинації.

  • CoronaVac – вакцина китайської компанії Sinovac Biotech. Містить інактивовані частинки коронавірусу, які провокують імунну реакцію. Третя фаза дослідження показала ефективність проти симптоматичного перебігу COVID-19 на рівні 51%. Однак під час практичного використання вакцина показала більшу ефективність – на рівні 65-80% щодо симптоматичного ковіду. МОЗ України вказує загальну ефективність 83,5%. Першого червня ВООЗ схвалила CoronaVac для екстреного застосування, EMA – поки що ні. Вакцина постачається у флаконах по одній дозі. В Україні дві дози вводять з інтервалом у 21 день.
  • АstraZeneca – вакцина, розроблена вченими Оксфордського університету, які згодом уклали угоду з британсько-шведською компанією AstraZeneca. Це векторна вакцина, яка використовує генетично модифікований аденовірус шимпанзе. Загальна ефективність становить 81,3%. Інтервал між двома дозами – 12 тижнів (приблизно три місяці) або довше. У Євросоюзі вакцину виготовляють під торговельною маркою Vaxzevria. Вона схвалена ВООЗ і ЕМА. В Україні щеплять виготовленою в Індії Covishield та SKBio виробництва Південної Кореї – обидві схвалені ВООЗ, але не EMA.
  • Pfizer під торговельною маркою Comirnaty – вакцина, розроблена німецькою компанією BioNTech у співпраці з американською Pfizer. Це РНК-вакцина, в її основі – матрична РНК, генетичний матеріал, на якому імунна система тренується боротися з реальним вірусом. Загальна ефективність становить 95%. Інтервал між двома дозами становить 21 день. Схвалена ВООЗ і ЕМА.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button