Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 287 днів. За цей час ми опублікували 23554 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Tyshchenko Yulia 

Девелоперська компанія KAN планує вже зараз почати будівництво «екопарку» в урочищі Горбачиха на березі Дніпра. Про це інтерв’ю РБК-Україна розповів засновник компанії KAN Development Ігор Ніконов.

Горбачиха — це 99 гектарів заплавного лісу. Місцеві жителі активно виступають проти будь-якої забудови на цьому місці. Нещодавно депутати Київради зареєстрували проєкт рішення про оголошення Горбачихи ландшафтним заказником місцевого значення.

На думку Ігоря Ніконова, заказники слід робити у місцях, віддалених від мегаполісів. Він запевняє, що консенсусом між природою і цивілізацією має стати екопарк і в перспективі — «сучасні дизайнерські будови». Крім того, він вважає, що ідея створення заказника у кожному разі нереальна, бо тут проходитиме з’їзд з Подільського мосту.

KAN Development поки не готовий починати будівництво житлового комплексу. Наразі немає навіть затвердженого проєкту.

«Але екопарком ми займаємося вже зараз, і ця ініціатива буде реалізована найближчим часом», — запевняє голова компанії.

Варіант проєкту забудови Горбачихи. За словами Ніконова, зараз неактуальний

За його словами, девелопер доглядатиме за екопарком, зокрема стежитиме за поливом.

«Сьогодні вже внесено зміни до закону, при якому в межах населених пунктів величина захисної берегової лінії регулюється містобудівною документацією. Немає жорстких вимог про 100 метрів, як було раніше. Повинні бути затверджені документи, узгоджені з екологами — і все. Колишні закони в цій сфері були орієнтовані на сільське господарство, а не на розвиток великих міст», — заявляє Ніконов.

За його словами, у найближчих планах KAN Development — продовження будівництва ЖК «Файна Таун», «Республіка», участь у проєктах UNIT.City та UNIT.Home. Крім того, девелопер вже почав реалізацію містечка в Конча-Заспі — це перший з раніше анонсованих заміських проєктів. А на Хрещатику збираються будувати комплекс апартаментів.

Активістка руху Save Горбачиха Олена Фатеєва назвала інтерв’ю «заказухою і маніпуляцією». На її переконання, вирішувати, чи потрібен у цьому місці заказник, мають спеціалісти, а не забудовник.

«На основі кількох наукових обґрунтувань для створення заказника Горбачиха є рішення президента, є наполегливі рекомендації від Міністерства захисту довкілля. Спеціальна Комісія з питань Горбачихи при Раді Європи не лише наполягає на створенні заказника, а й на включенні цієї території в “Смарагдову мережу”. Громада на слуханнях теж одноголосно висловилася за створення заказника», — заявляє Фатеєва.

Фото з фейсбук-сторінки «Заказник Горбачиха»

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button