Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 273 днів. За цей час ми опублікували 23462 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Візуалізації фасаду, опубліковані Edelburg Development

У бліц-конкурсі на реконструкцію фасаду універмагу «Дитячий світ» на Дарниці переміг проєкт команди архітекторів на чолі з Дмитром Аранчієм. Такі результати оголосила девелоперська компанія Edelburg Development.

До складу журі входили представники Національної Спілки Архітекторів, Edelburg Development і власника будівлі.

Першу премію присудили проєкту, розробленому Дмитром Аранчієм, Владленою Вольгушиною, Анною Сотник і Нікітою Солдаткіним.

Члени журі відзначили «тактовний підхід авторів до існуючої будівлі “Дитячого світу”». Вважають, що рішення стане компромісом між забудовником та громадою.

Як пояснив Дмитро Аранчій «Хмарочосу», конкурсне завдання складалося, зокрема, за участі автора «Дитячого світу» Залуцького: «Тому цей компроміс по збереженню фасаду був досягнутий разом із ним».

«Видозміни оригінального фасаду взагалі не відбулося. Тобто на існуючій будівлі існуючий фасад залишається у такому стані, як і був, і буде реставрований», — зазначає архітектор.

Автори зберегли оригінальний об’єм та впізнавані елементи первісного навісного фасаду із перфорованого алюмінію. Судячи з рендерів, пропонується зробити його тепло-сріблястого кольору. Зараз він має бронзово-золотаве забарвлення, що, за задумом автора оригінального проєкту Володимира Залуцького, мало нагадувати казкову золоту скриньку.

Водночас об’ємні модулі з анодованого алюмінію розчиняються у градієнтному переході, налагоджуючи зв’язок із сусідньою будівлею — адже крім реконструкції забудовник планує звести поряд «другу чергу».

На фасаді буде використано три типи елементів: модуль максимально подібний до оригінального з анодованого алюмінію; плаский модуль зі швами, що роблять його подібним до впізнаваного оригінального модуля; плаский модуль без швів із композиту. У шарі стіни за композитним оздобленням розмістять утеплення.

Між нинішнім «Дитячим світом» і майбутньою другою будівлею збудують засклений перехід. Сххема розміщення склопакетів наслідуватиме візерунок модулів на фасаді модерністської будівлі. Між цим переходом і двома будівлями облаштують патіо, до якого вестиме інклюзивний пандус.

Перший поверх нової будівлі пропонується зробити заскленим, щоб уподібнити до першої будівлі «Дитячого світу».

Другу премію присудили проєкту Богдана Курніцького, Миколи Цвильова та Олексія Бродського.

Третю премію одержала пропозиція Олексія Бабинця. Як видно з рендерів, у проєктах другої та третьої премії фасад оригінальної будівлі лишається фактично незмінним.

Пам’ятку пізнього модернізму, універмаг «Дитячий світ», було відкрито у 1987 році.

Оригінальний фасад. Фото з альбому Soviet Modernism. Brutalism. Post-Modernism. Buildings and Structures in Ukraine 1955-1991, надане Олексієм Биковим

«Складові елементи алюмінієвого фасаду мають форму витягнутої піраміди. По-перше, вони пасують до пропорцій самої будівлі, а по-друге — грають різними тонами, напівтінями в залежності від переміщення сонця. Відтак, якщо споглядати на фасад, то щогодини змінюватиметься його природне освітлення, він по-справжньому живе», — пояснював автор Володимир Залуцький в інтерв’ю «Хмарочосу».

Оригінальний фасад. Фото: Вікіпедія

Edelburg Development заявила про наміри реконструювати «Дитячий світ» на початку цього року та презентувала візуалізацію, яка викликала хвилю критики й обурення.

Згодом забудовник запропонував кілька інших варіантів, які, утім, так само не передбачали збереження оригінального вигляду фасаду. Зрештою, під тиском громадськості компанія заявила про проведення конкурсу.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button