Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 276 днів. За цей час ми опублікували 23483 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Aditya Joshi / Unsplash

Європейці завжди платили за енергію одні з найвищих тарифів у світі, та цьогорічні платіжки за комуналку подекуди підскочили вп’ятеро, повідомляє The New York Times.

До високих цін призвела низка факторів, серед яких пандемія та конфлікт між Росією й Україною, який впливає на газопостачання. Приблизно третина природного газу надходить до Європи з РФ. Цим газом опалюють житло, на ньому працюють електростанції.

65-річний пенсіонер Генрі Бакгауз живе у трикімнатному будинку в Саксонії. Цієї зими енергетична компанія надіслала йому платіжки на 747 євро за один місяць. Стільки він зазвичай платить за цілий рік. На відміну від багатьох інших німців, йому ще пощастило: у вітальні є дров’яна пічка, а в підвалі — твердопаливний котел, який працює на дровах або вугіллі. Завдяки їм Бакгауз зміг прикрутити батареї до 18 градусів і це дозволило зменшити платіжки за газ наполовину. Воду гріє бойлер, який працює від сонячних панелей, встановлених на даху.

46-річна Афіна Сірогіанні працює перекладачкою в столиці Греції. За рік її платіжки за опалення зросли майже втричі. Афіна каже, що почала економити — відмовилася від перукаря, стала купляти лише базовий набір харчів.

Уряд Великої Британії підняв максимально допустимий тариф на електроенергію на 54%, до 1971 фунтів на рік. Починаючи з квітня це подорожчання вдарить по 22 мільйонах домогосподарств.

Нові ціни вдарили й по дрібному бізнесу. Пілар Баллестерос Парра — власниця хімчистки у Мадриді, в якій працює ще десятеро людей. Після того, як тарифи на електроенергію підскочили на 20%, вона змінила графік роботи: вранішня зміна починається раніше, а вечірня — пізніше, щоб потрапляти у найнижчий тариф. Пілар також встановила сонячні панелі, які дозволяють генерувати 60% енергії. У цьому допомогла держава, яка субсидувала купівлю на 35% (від 45 тисяч доларів вартості панелей). Менше з тим, їй все одно доведеться підвищити ціни для клієнтів.

Висока вартість енергії також призводить до скорочення великого виробництва в Європі. Деякі заводи та фабрики були змушені закритися, як наприклад, виробники добрив у Британії, скла та сталі у Німеччині. Ми також писали, як тарифи на газ вплинули на виробництво харчів та ціни на продукти в Україні.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button