Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 277 днів. За цей час ми опублікували 23486 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: facebook.com/www.klap.lt

У Клайпеді запустили регулярний пасажирський маршрут річкою Данга — це перший водний громадський транспорт у Литві, повідомляє TheMayor.EU.

З 2018 року місцевий стартап Popa Boat надає електричні катамарани для розваги. Підприємство «Клайпедський автобусний парк», яким керує муніципалітет, побачив у цій ідеї потенціал для регулярного маршруту і спільно зі стартапом створив водний електробус.

Автобус-катамаран вміщає 12 пасажирів, одне місце обладнано для людей з інвалідністю. Довжина судна — 10,6 метра. Катамаран курсує зі швидкістю 11-13 км/год. Один заряд дозволяє долати 80 кілометрів.

Фото: facebook.com/klaipedaID

Розробники зазначають, що намагалися зробити катамаран якомога мобільнішим: він може рухатися вперед, назад, боком, крутитися. Надалі планують обладнати його смарт-системами розпізнавання перешкод, що дозволять йому автономно пересуватися без водія. 

«Річка в місті часто стає розділовим бар’єром для автомобільного транспорту — подолати певні ділянки можна лише проїхавши мостами. Як наслідок, водії доводиться робити об’їзд, що потребує додаткових витрат часу та пального», — зауважує Андріас Сутнікас, менеджер з розвитку Клайпедського науково-технологічного парку.

Водний електротранспорт не створює шкідливих викидів і при правильному плануванні дозволяє прибрати з вулиць певну кількість автомобілів.

Фото: facebook.com/popaboat

Маршрут працюватиме у теплу пору року й, відповідно, повноцінно запуститься навесні. На восьмикілометровому маршруті, який обслуговуватимуть два таких водних автобуси, передбачено п’ять зупинок: від історичного центру через ботсад до околиці міста.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button