Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 296 днів. За цей час ми опублікували 23636 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото зі сторінок Романа Московченка у соцмережах

Галицький районний суд Львова визнав християнського псевдонаставника винним у 147 епізодах зґвалтувань і розбещень неповнолітніх дівчат віком 11-14 років. 49-річного Романа Московченка відправили на лікування в психіатричній лікарні.

Хто такий Роман Московченко?

Московченко у 1990-х роках навчався у духовній семінарії, але у священники не висвятився. Він представлявся християнським проповідником — «братом Романом», організовував дитячі табори, «мав незаплямовану репутацію релігійного наставника для дітей в організації “Діти Христа”» та створив неформальну «Школу-гімназію святої Софії».

Ця незареєстрована офіційно школа діяла при храмі Святого Архистратига Михаїла Української греко-католицької церкви. У прокуратурі згодом повідомляли, що деякі злочини було скоєно у приміщеннях церкви.

Випадки зґвалтувань, які фігурують у кримінальних справах, починаються від 2005 року й тривали до 2020-го. Згодом на суді адвокатка обвинуваченого наполягатиме, що це події багаторічної давнини.

З чого почалася справа?

Навесні 2019 року до центру «Жіночі перспективи» звернулася 22-річна дівчина. Вона потребувала психологічної допомоги після пережитого сексуального насильства. Відчувши підтримку, вона подала заяву в поліцію й це стало проривом у розслідуванні.

Слідчі збирали інформацію та опитували потерпілу протягом майже року. У травні 2020-го поліція обшукала квартиру Московченка. Там знайшли комп’ютери, ноутбуки, жорсткі диски, флешки з численними відео та фото дітей віком від 10 років.

Більш того, чоловік детально описував свої сексуальні стосунки з дітьми та їхню тривалість у щоденниках. Записи він вів з 2005 року до початку 2020 року. Спочатку нотував від руки, а пізніше відсканував усі записи і продовжив набирати їх на комп’ютері.

«Ми мішками виносили ці відеокасети. Там не лише відео, яке потрапляє під Кримінальний кодекс, а й усі виїзди дітей, — розповідав «Високому замку» один із правоохоронців, який вів справу. — Купував дітям алкоголь… Підпоював їх, а потім організовував ігри сексуального характеру, на дотики, придумував різні покарання. Є відео, де вони усі п’яні. Він і дітвора по 12 років».

Скільки було потерпілих?

Фото й відео допомогли ідентифікувати дівчат, які зараз вже є дорослими жінками. Скільки їх — достеменно невідомо. Під час затримання Московченка Львівська прокуратура повідомляла про 11 потерпілих. Свідчити погодилися шестеро, включно з дівчиною, яка подала ту першу заяву.

Правозахисниці зазначають, що багато жінок відмовилися давати свідчення і долучатися до справи, зокрема і через страх, що це вплине на їхню репутацію.

«У сторони захисту виникали питання до потерпілих, які стосувались їхнього особистого життя, й, очевидно, мали на меті знецінити їхні переживання та досвід, та виправдати дії гвалтівника поведінкою постраждалих дітей», — коментує адвокатка Галина Федькович.

Що далі буде з гвалтівником?

Торік експертиза встановила, що обвинувачений — недієздатний, його помістили до психіатричної лікарні. Під час досудового розслідування чоловік кілька разів намагався вчинити самогубство. У засіданнях він брав участь у режимі відеоконференції з психлікарні, у присутності лікаря.

«Його стан був такий, що він був не здатний нічого розуміти і відповідати. На екрані він був, але не реагував і на питання не відповідав», — зазначає адвокат потерпілих Олег Іванов.

Другого листопада Галицький суд виніс обвинувальний вирок, не відкинувши жодного з 147 епізодів сексуального насильства. Московченка засудили до примусової госпіталізації до психіатричної лікарні з посиленим наглядом. Якщо надалі експертиза покаже, що стан Московченка покращився, обвинувачення повернеться до справи, за якою підсудному загрожує до 15 років в’язниці. Якщо ж ні — то все життя проведе у психіатричному закладі. 

Джерела: центр Жіночі перспективи, Львівська обласна прокуратура, Високий замок, Релігійна правда

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button