Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23527 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Зображення: u24.gov.ua

Президент Володимир Зеленський оголосив збір коштів на перший у світі флот морських дронів. Гроші збирають на платформі UNITED24

Один морський безпілотник коштує 250 тисяч доларів (10 мільйонів гривень). Йдеться про апарат, який є «унікальною та засекреченою українською розробкою». Повідомляються лише загальні характеристики човна: такі, як час автономної роботи 60 годин тощо.

Флот складатиметься зі 100 морських дронів. З їхньою допомогою планують захистити акваторію та міста від крилатих ракет, які Росія запускає з кораблів.

29 жовтня морські дрони атакували російські кораблі у Севастополі. Це була перша морська атака в історії, здійснена виключно безпілотними засобами. Ця операція змінила розклад сил в акваторії Чорного моря, змусивши російські кораблі ховатися в бухті.

Тільки за перший день вдалося зібрати понад 120 мільйонів гривень на перші 12 морських дронів. Спонсор, який вносить суму вартості принаймні одного дрона, може обрати для нього ім’я сам.

Так, 250 тисяч доларів зібрали литовці — за ініціативою журналіста Андрюса Тапінаса. Це буде перший безпілотний човен, який придбають на гроші, зібрані іншою країною.

Таку ж суму зібрали підписники українського блогера Ігоря Лаченкова — цей човен назвуть «Херсон».

Відомо, що ще один човен матиме назву «Севастополь».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button