Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 287 днів. За цей час ми опублікували 23560 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Mike Hewson

У Мельбурні, Австралія, наприкінці минулого року встановили незвичний дитячий майданчик. Погано підперті роликовими дошками каменюки, з яких стирчать металеві елементи, між ними навмисне неакуратно натягнуті ціпки та мотузки, пальма, яка здається, от-от випаде з мішка, — все це виглядає дуже небезпечно.

Фото: Mike Hewson

Майданчик, розташований у районі Саутбенк, — це проєкт Rocks On Wheels новозеландського художника Майка Г’юсона. Він має своєрідні погляди на ризик. «Уникнути небезпеки неможливо», — заявляв він під час виступу на TEDx. 

Фото: Mike Hewson

На Г’юсона вплинув землетрус 2011 року в його рідному Крайстчерчі. Художник згадує, як на кілька секунд здалося, що настав кінець світу — дорожнє покриття йшло хвилями, наче море. Він бачив, як рухнула будівля собору.

Фото: Mike Hewson

Чотири роки тому Г’юсон спроєктував невелику локацію для дітей в австралійському місті Вуллонгонг. Це були кам’яні брили та пальми, одна з яких висіла на ліхтарі. Як стверджує художник, діти миттєво зрозуміли, як цим користуватися.

Вуллонгонг. Фото: Mike Hewson

Інший подібний майданчик зробили в Сіднеї, і на наступних вихідних він був повністю заповнений.

Читайте також: Природні кольори та інклюзивні каруселі: якими можуть бути дитячі майданчики?

Фото: twitter.com/LaTrioli

Деякі дорослі, на відміну від дітей, жахаються, побачивши дитячі майданчики Г’юсона. Та річ у тому, що небезпека тут несправжня. Покриття виглядає, як кам’яна плитка, але насправді воно гумове. Брили, звісно, не тримаються на роликових дошках — вони надійно закріплені прихованими кріпленнями.

Фото: Mike Hewson

Щодо інших елементів, якими можна травмуватися, то це, на думку міської голови Мельбурна Саллі Кепп, — мінімальний виправданий ризик, необхідний для розвитку дитини. На користь цього свідчать численні дослідження, з якими можна ознайомитися за запитом risky play в пошуковику Google Scholar.

Читайте також: Комунальники Солом’янського району створили дитячий «майданчик жахів»

За матеріалами: The Guardian, Bloomberg CityLab, Dezeen

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button