Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото з відкритих джерел

Від початку повномасштабного вторгнення російська «дочка» французької мережі «Ашан» постачала товари російським військовим на окупованих українських територіях під виглядом гуманітарної допомоги цивільним. Про це йдеться у спільному розслідуванні The Insider, Le Monde і Bellingcat.

Поставки складалися як із товарів з «ашанівських» складів, так і з товарів, зібраних волонтерами на території магазинів «Ашан» у різних регіонах РФ.

Керівництво мережі в РФ просило зібрати гуманітарну допомогу за списком. Товари у вкладенні не схожі на «гуманітарну допомогу»: шкарпетки для чоловіків 40-го розміру взуття, є цигарки (які ніколи не постачають як гуманітарну допомогу), запальнички, бритви, але немає нічого для жінок і дітей. Кількість товарів (1000 тюбиків зубної пасти, 500 запальничок) свідчить про те, що одержувачів було багато, цього вистачило б на один-два батальйони.

Далі «гумдопомогу» оформлюювали як закупівлю з боку десяти юридичних осіб – всі ці компанії обслуговують петербурзький «Пассажиравтотранс». Крім того, «Ашан» задіяв у поставках для окупаційних військ не тільки свої пітерські магазини.

Судячи з усього, не тільки «Ашан», а й «Леруа Мерлен», який належить до того ж холдингу, займався постачанням товарів на окуповані російськими військами українські території. Наприклад, на опублікованому в грудні відео з Маріуполя можна побачити, як росіяни розвантажують однакові палети з фірмовим знаком «Леруа Мерлен».

Також «Ашан» збирав і передавав до військкоматів дані про своїх співробітників і після оголошення мобілізації допомагав військкоматам виконувати норму: на робочому місці співробітникам вручали повістки і пропонували звільнитися.

В Auchan Україна заявили, що шоковані розслідуванням журналістів про допомогу окупаційним військам з боку російської дочки «Ашану» і вимагають пояснень від французького офісу.

Читайте також: Patreon, AliExpress, Auchan та інші — компанії, які досі не пішли з Росії

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button