Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Jamakassi / Unsplash

Від 14 червня у Німеччині підліткам, яким виповнилося або виповниться цього року 18, роздають KulturPass — 200-єврові сертифікати на культурні події та товари, повідомляє DW.

Щоб отримати 200 євро від уряду, 18-річні мають зареєструватися у відповідному застосунку. Під програму підпадають приблизно 750 тисяч людей. За два тижні вже зареєструвалася понад третина з них, повідомляє Deutschlandradio.

Гроші можна витратити на події, такі як відвідування музею, кіно, театру, концертів, а також на книги, платівки, музичні інструменти. Однак це мають бути лише німецькі послуги чи товари компаній, задіяних у програмі.

Крім того, сертифікатом не можна оплатити стримінгові сервіси і підписки. Критики побоювалися, що підлітки віддадуть гроші великих технокорпораціям, таким як Netflix, Spotify чи Amazon, тож цю категорію виключили з програми.

Подібні акції запускали раніше і в інших країнах. Так, від 2016 року уряд Італії пропонує 18-річним по 500 євро на культурні події. Вважалося, що ініціатива виявилася успішною й досягає цілей. Праві, що прийшли до влади у 2022 році, спробували скасувати її, однак програма лишається завдяки своїй популярності.

У Франції виплати 300 євро на 18-річчя стартували у 2021 році. За статистикою, 75% покупок за цією програмою припадає на книжки, з яких дві третини виявилися японськими коміксами-манга.

В Іспанії почали виплачувати по 400 євро з минулого року. Там діють квоти, скільки грошей можна витратити на фізичні речі, а скільки на події.

Німеччина скопіювала схему інших європейських країн, однак, як видно, виплати не такі щедрі.

В Україні схожу акцію проводили у 2021 році, але вона була спрямована не лише на підтримку культури, але й на заохочення до вакцинації: щеплені від ковіду громадяни могли отримати тисячу гривень на культурні події, книги або квитки на поїзд чи літак.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button