Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

На території екопарку Осокорки місцеві жителі помітили відновлення будівництва житлового району, зокрема, були помічені крани, заїзд будівельної техніки та заливка бетону. «Хмарочосу» підтвердили, що київська влада дала дозвіл на ці роботи.

У відповідь на запит повідомили, що Департамент міського благоустрою четвертого травня 2023 року видав контрольну картку на тимчасове порушення благоустрою та його відновлення в зв’язку зі встановленням тимчасової огорожі на період комплексної забудови території об’єктами житлового і соціально-побутового призначення (1,2,2а мікрорайони) житлового масиву Осокорки-Центральні у Дарницькому районі.

Картку видали замовнику ТОВ «Контактбудсервіс» та виконавцю робіт ТОВ «Спецбуд-Моноліт». Також була видана контрольна картка на тимчасове порушення благоустрою та його відновлення в зв’язку з влаштуванням під’їзної дороги з переїздом через вулицю Колекторну. Документи діють до четвертого травня 2024 року.

Колекторна – це саме та вулиця біля озера Небреж, де будують другу чергу ЖК. В організації «Екопарк Осокорки» стверджують, що територія водойми, відповідно до рішення міськради, була визначена як «територія житлової та громадської забудови». Тобто, міська рада своїм рішенням фактично перетворила озеро на квадратні метри майбутнього житла, заявляють активісти.

За словами мешканця Віктора Сірка, будівельний майданчик біля озера Небреж охороняється приватною охоронною фірмою. Представник компанії підтвердив, що будівельні роботи відбуваються. Бійці територіальної оборони (за словами жителя), чий пост розташований на одному з в’їздів на озеро, розповіли йому, що є розпорядження від Дарницької адміністрації щодо допуску будівельної техніки на озера. Водночас від початку повномасштабного вторгнення проїзд туди був обмежений через безпекову ситуацію.

Фото: Екопарк Осокорки

«За час війни природні перепони неодноразово підтверджували свою ефективність і важливість в оборони Києва. Екопарк Осокорки – це залишки історичної заплави Дніпра, природний комплекс із великих озер, каналів, дрібних водойм, лісу, розлогих заболочених ділянок і вологих луків. Ця місцевість ідеально захищає Київ з південного сходу», – пояснюють в організації «Екопарк Осокорки».

У нещодавньому інтерв’ю журналістці Соні Кошкіній мер Віталій Кличко зробив вигляд, що не знає «що відбувається на Осокорках» та спитав, «яка там проблема». «Є відповідні норми та закон. Якщо є порушення, то є всі підстави зупинити (будівництво – ред.)», – заявив мер.

У січні 2023 року КП «Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд» замовила проєкт будівництва нової вулиці від проспекту Петра Григоренка до межі міста за 69,38 млн гривень. Протяжність нової вулиці, згідно з вихідними даними, становитиме 3,25 кілометра. Ймовірно, мова йде про дорогу через «Екопарк Осокорки», на місці якого хочуть збудувати житловий комплекс «Патріотика на озерах».

Зображення з сайту ЖК h2o.best

У грудні 2021 року забудовник Stolitsa Group відновив будівництво ЖК«Патріотика на озерах» (нова назва ЖК H2О), який будують на місці екопарку Осокорки. Роботи відновилися з 22 грудня на першій земельній ділянці. У забудовника повідомили, що для виконання зазначених будівельних робіт є повний пакет необхідних документів, зокрема чинний дозвіл на виконання будівельних робіт.

Читайте також: Екопарки замість ЖК, ТРЦ, клумб і бетонної плитки. Чому дика природа зараз особливо потрібна Києву

Після банкрутства банку «Аркада» добудовувати ЖК взялася будівельна компанія Stolitsa Group. КМДА підписала з новим забудовником меморандум, в якому йдеться, зокрема, про створення екопарку. Але, як виявилося згодом, у новому плані «Патріотики на озерах» замість 43 багатоповерхівок з’явилося 48.

Київрада два голосування поспіль не змогла проголосувати за проєкт забудови зеленої зони на Осокорках. Проєкт поданий депутатом від «Батьківщини» й очільником екологічної комісії Денисом Москалем. Громада, яка виступає за створення екопарку замість будівництва 48 багатоповерхівок ЖК «Патріотика на озерах», наголошує, що цей проєкт легітимізує рішення суддів, якими забудовник намагається продовжити договори оренди.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button