Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Jon Flobrant / Unsplash

У скандинавських країнах діє доволі численний рух «Архітектурне повстання», який змушує архітекторів переробляти сучасний дизайн на традиційніший, повідомляє Bloomberg.

Загалом Скандинавія задає тренди в сучасному світі архітектури, а такі компанії, як данська Bjarke Ingels Group та норвезька Snøhetta стоять в авангарді. Однак активісти руху вважають модернізм із його «п’ятдесятьма відтінками сірого», «нарцисичний» деконструктивізм та «депресивне поєднання обох» — потворними. Запевняють, що «згідно з кількома дослідженнями», до 80% людей надають перевагу будинкам у «традиційному» стилі.

Як приклад гармонійної архітектури обрано псевдоісторичний будинок у Казані, Росія. На противагу показано «монотонну» та «хаотичну» архітектуру у Швеції. Зображення: arkitekturupproret.se

Рух почався у Швеції з фейсбук-групи, потім поширився на Норвегію та Фінляндію. Зараз він налічує понад 100 тисяч підписників. Нові гілки почали з’являтися в Нідерландах, Німеччині, Естонії, Польщі та США.

На рахунку «Повстання» чимало випадків, коли архітекторам доводилося переробляти проєктні пропозиції після хвилі критики. Сучасний сміливий дизайн перетворювався на класичний.

Так, бюро MAD Arkitektur переробило проєкт будинку в Осло таким чином:

Попередній проєкт MAD Arkitektur. Візуалізація: mad.no
Скоригований проєкт MAD Arkitektur. Візуалізація: mad.no

Ось інший приклад коригування проєкту житлової забудови на острові біля норвезького міста Рісор.

Попередній проєкт Kritt Arkitekter
Проєкт Kritt Arkitekter після коригування

А цією перемогою найбільше пишається модератор шведської групи Петер Олссон. Житловий будинок у Гетеборзі набув консервативнішого вигляду, фасад прикрасили античні колони. Чоловік каже, що коли прийшов подивитися на добудовану споруду, до нього звернувся перехожий: «Цей будинок такий гарний. Не розумію, чому вони весь час так не будують».

Проєкт до коригування
Проєкт після коригування

Члени «Повстання» ображаються, коли їхні погляди називають реакційними та консервативними.

«Не потрібно бути архітектором, щоб назвати будівлю потворною чи красивою. Життєвим простором користуються всі, тож усі й мають право висловити власну думку й не бути при цьому висміяними», — заявляє Олссон.

У соцмережах «повстанці» переважно публікують картинки «до і після», в яких порівнюються архівні фото певної локації та її сучасний вигляд з новою забудовою. Інший популярний контент — порівняння історичної архітектури в інших країнах і сучасних будівель у Скандинавії.

«Повстання» також обирає найогиднішу будівлю року. Торік нею став Національний музей мистецтва, архітектури і дизайну в Осло.

Національний музей мистецтва, архітектури і дизайну, Осло. Фото: Premeditated, CC BY-SA 4.0

У 2021 році найогиднішим визнали Музей Мунка в Осло.

Фото: Premeditated, CC BY-SA 4.0

Крім реакційності й консерватизму, критики закидають «повстанцям» те, що вони занадто зациклені на фасаді, поверхневій естетиці, коли перед сучасною архітектурою стоять глибші виклики — стійкість до змін клімату, екологічність, економіність, інклюзивність тощо.

Нагадаємо, у 2020 році тодішній президент США Дональд Трамп наказав проєктувати федеральні будівлі «красивими», у неокласицистичному стилі, який походить з античної архітектури, — на противагу бруталізму та деконструктивізму. Документ скасував Джо Байден, щойно змінив Трампа на посаді.

Коментарі:

    roumonk :

    господі, третій приклад. побудували сталінську школу з Прорізної. Геніально

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button