Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 277 днів. За цей час ми опублікували 23483 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Pixabay

Наприкінці липня активіст Георгій Могильний звернув увагу на те, що у торік Департамент охорони культурної спадщини КМДА збільшив дозволену висоту забудови Подолу в окремих кварталах.

В оновленій документації про режими використання пам’ятки «Історичний ландшафт Київських гір та долини ріки Дніпро» висотність зросла з 15 до 27 метрів. А біля підніжжя гори Щекавиця межу підняли до 42 метрів.

Зображення: Георгій Могильний

Могильний припускає, що це рішення, зокрема, пов’язано з проєктом будівництва ЖК компанії А Development на території пивзаводу Ріхерта, що на вулиці Кирилівській, 35. Максимальна висота на цій ділянці становила 16 метрів, це приблизно чотири поверхи.

Витяг з документації з визначення меж і режимів використання зон охорони пам’ятки ландшафту «Історичний ландшафт Київських гір та долини ріки Дніпро»

Наприкінці 2021 року тодішній директор Департаменту спадщини Олександр Никоряк, нещодавно звільнений, затвердив нові режими з трьома зонами регулювання забудови і дозволеною висотою для них 27, 34 та 42 метрів. Однак ділянка пивзаводу Ріхерта входить до пам’ятки «Історичний ландшафт Київських гір», що обмежує висотність 15 метрами. Невдовзі Інститут культурної спадщини на чолі з Анною Звірякою розробив зміни до відповідної документації.

«Гадаю, що це зроблено під конкретні потенційні проєкти забудовників, які зверталися до КМДА із проханням змінити висотність», — погоджується київська депутатка Ксенія Семенова у коментарі ТСН.ua.

Як зміни пояснюють у КМДА?

У Департаменті спадщини журналістів запевнили, що зміни спираються на дослідження пам’яток відповідно до типу ландшафту: промислового, міського, монастирського, паркового.

«Проєктувати споруди висотою до 27 метрів можна лише в тій частині Подолу, де вже історично склалася існуюча житлова та промислова забудова на рівні 5-9 поверхів, наприклад — висота будівлі елеватора на вулиці Набережно-Луговій становить 32 метри», — заявила Ірина Черненко, яка тимчасово виконує обов’язки голови Департаменту.

Вона наголошує, що в історичній частині Подолу — зокрема, в зоні заповідника «Стародавній Київ», що охоплює подільську територію від Поштової площі до Верхнього і Нижнього Валів, — обмеження лишається на рівні 15 метрів.

Що з заводом Ріхерта?

Завод Ріхерта, за словами Черненко, історично належить до промислової зони. «Тут дозволяється проєктувати будинки висотою до 42 метрів виключно біля підніжжя гори (Щекавиця)», — зазначає вона.

«У випадку з пивзаводом на Кирилівській… розробник запропонував Департаменту визначити зазначені висотні параметри, оскільки територія історично зазнала перетворень і оточена об’єктами, висота яких коливається від 9 до 55 метрів, зокрема колишнє зерносховище на вулиці Кирилівській, 42. Але це не означає, що там будуть будинки у 42 метри. Це лише висотність, яка не повинна перевищуватися при проєктуванні об’єктів безпосередньо біля підніжжя гори», — коментує Черненко.

Вона запевняє, що проєкт мусять розглядати фахівці — як запланована забудова впливатиме на середовище, робитимуть 3D-моделювання тощо. При цьому забудовник поки що не надавав Департаменту проєктну документацію щодо території колишнього заводу.

Коментарі:

    admin :

    А які наслідки? Монстр на Подолі ХОБА і вже не монстр, 1-2 поверхи запишемо в нежитлову антрєсоль, буде в нас апартаментами і можна вводити в експлуатацію…

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button