Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 295 днів. За цей час ми опублікували 23629 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Sarjoun Faour, Qatar Museums

Dezeen зробив підбірку з десяти дитячих майданчиків з оригінальним дизайном.

Пекін, Китай; архітектори We Architech Anonymous

Цей майданчик розташовано у дитячому комплексі, що своєю чергою розмістився у ревіталізованих будинках промзони 1970-х. Архітектори створили ландшафт із тунелів, пагорбів, мостів і галерей, які дітям цікаво досліджувати. У простір вмонтовано батути, фонтанчики, різноманітні місця для повзання, ковзання, лазання тощо.

Трубопроводом можна вилізти на терасу на даху однієї з будівель, а потім спуститися з іншого боку, таким чином, зробивши повне коло.

Сідней, Австралія; проєктувальник Майк Г’юсон

«Хмарочос» уже писав про «небезпечні» ігрові майданчики Г’юсона — докладніше про проєкт «Каменюка на коліщатках» можна прочитати тут.

Фото: Mike Hewson

Джеймстаун, штат Нью-Йорк, США; дизайнери Юлія Ямрозік і Корін Кемпстер

Дизайнери використали бетонні тетраподи, якими зазвичай укріплюють берегову лінію, як елементи дитячого майданчика. Проєкт так і називається — «Хвилеріз». Авторів заворожувала дивна краса цієї незвичної форми, яка міняється залежно від куту огляду.

Фото: Coryn Kempster

«Більшість об’єктів, до яких ми можемо доторкнутися і з якими можемо гратися, масштабуються під наші тіла. Звісно, це добре, але ж як весело стрибати по цих велетенських елементах», — коментують Юлія та Корін.

Гуанчжоу, Китай; архітектори XISUI Design

Червоні дюни та печери, крізь які проростають дерева, розташували на даху паркінга. Архітекторам вдалося досягти максимального потенціалу використання простору з мінімумом структурних елементів. Діти можуть дряпатися схилами і ховатися у печерах, наче це природний ландшафт.

Фото: Hu Yihao

Замовник хотів, аби проєкт відсилав до теми Марсу. Саме тому як основний обрали червоний колір, врівноваживши його блакитним.

Доха, Катар; проєктувальник Шезад Давуд

На цьому майданчику встановили мінікопії чотирьох іконічних будівель Дохи: готелю «Шератон», Катарського університету, Національного театру та Головпоштамту. Все це пам’ятки модернізму, збудовані у 1982-1987 роках. Моделі зробили зі сталевого каркасу та склобетону.

Фото: Sarjoun Faour, Qatar Museums

Перед тим, як проєктувати, Шезад Давуд провів чимало часу на ігрових майданчиках з власними дітьми, щоб зрозуміти, як малеча взаємодіятиме з різними об’єктами. Він дещо видозмінив моделі будинків, щоб зробити цікавішими, — наприклад, між колонами «театру» є тунель для повзання, а з «поштамту» можна з’їхати гіркою.

Чанджоу, Китай; архітектори Atelier Scale

На цьому майданчику обмаль ігрових елементів — проєкт «Згортки» пропонує дітям досліджувати ландшафт із абстрактних кривих форм. Архітекторам така ідея спала на думку передусім тому, що замовник дав лише місяць на реалізацію. Поверхня — пластик, що імітує дерево.

Руассі-ан-Франс, Франція; проєктувальник Олів’є Вальдро

Про проєкт «Розмови» з абстрактними фігурами у передмісті Парижа «Хмарочос» також писав раніше.

Мемфіс, США; архітектори Studio Gang, SCAPE

Видання зацікавив передусім сам парк на березі Міссіссіппі, окрасою якого є велетенський навіс із клеєного брусу. Дитячий майданчик продовжує річкову тему.

Фото: Ty Cole

Амстердам, Нідерланди; дизайнер Лука Боскардін

Дизайнер іграшок вигадав мінімалістичні фігури тварин для майданчика «Фабрика тварин». Жирафу, крокодила, горилу та вовка зроблено з металевих труб. Масштаб скульптур відповідає розміру справжніх тварин.

Фото: Tim Stet

Діти можуть лазити по цих конструкціях. Ще одна потенційна їхня функція (це ж Амстердам) — парковка для велосипедів.

А це вовк:

Лос-Анджелес, США; архітектори NBBJ

Архітектори запросили долучитися до розробки дизайну дитячого майданчика Майкла Пітера «Блоху» Бальзарі, басиста Red Hot Chili Peppers. Під час пандемії Covid-19 музикант волонтерив у громаді району Воттс, який має репутацію бідного, з високим рівнем злочинності, населеного переважно афро- та латиноамериканцями.

Цей дитячий майданчик — один із об’єктів, покликаних ревіталізувати район.

Фото: Ty Cole

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button