Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 278 днів. За цей час ми опублікували 23487 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Max Touhey

У нью-йоркському районі Бруклін перетворили цукровий завод ХІХ століття на офісну будівлю, повідомляє Dezeen.

Місцеве архітектурне бюро PAU помістило в оболонку 12-поверхової цегляної неороманської будівлі скляний об’єм зі склепінчастим дахом. Загальний проєкт реновації території колишньої цукроварні «Доміно» розробляли SHoP Architects і Field Operations.

«Ми не жертвуємо сучасністю на користь ностальгії. Що було по-справжньому важливим, то це ідея палімпсесту та повага до початкового об’єкту без плазування перед історією», — коментує керівниця PAU Ручіка Моді.

Просто змінити функцію будівлі без перебудови в цьому випадку було неможливо через специфічне планування внутрішніх просторів. Зокрема, завод мав багато глухих приміщень. Тому архітектори вирішили зберегти історичний фасад, звівши всередині нову скляну будівлю. Зазначимо, що цей підхід виправданий не в усіх випадках.

Скляний об’єм відступає від цегляної кладки. Цей проміжок пропускає всередину сонячне світло та утворює простір для вертикального озеленення.

На першому рівні розмістили атріум три поверхи заввишки. На фасаді встановили світлодіодну вивіску з логотипом бренду Domino Sugar.

Цукроварня працювала 120 років. У 2004 році завод закрили, а згодом ділянку купила компанія Two Trees Management.

У Києві є кілька схожих промислових будівель ХІХ століття, зокрема це броварня Карла Шульца, яку було нещодавно визнано об’єктом культурної спадщини — частину зі споруд комплексу вже зруйновано. На Подолі планується реконструкція пивзаводу Ріхерта.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button