Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 286 днів. За цей час ми опублікували 23552 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Культурна спільнота планує відродити історичну й культурну спадщину Бакотського регіону, знищену радянською владою у 1980-х роках під час будівництва Дністровської ГЕС.

Проєкт «Бакота в пошуках затопленої спадщини» створила громадська організація «Культурний Клуб» за підтримки Українського Культурного Фонду. Партнерами стали ГО ХОМГО «Територія» (фестиваль Respublica) та Староушицька селищна рада.

Нині Бакота — найпопулярніше місце серед туристичних локацій України за результатами пошукових запитів Google.

Фото: Lev in love with sun, CC BY-SA 4.0

У XII — XIII століттях Бакота була столицею Дністровського Пониззя. За часів Київської Русі слугувала торговим портом на Дністрі. Тут існував скельний чоловічий монастир. В епоху Галицько-Волинського князівства Бакота стала політично-адміністративним центром Поділля.

Історія міста скінчилася в 1981 році. Під час будівництва Новодністровської гідроелектростанції Бакоту повністю затопило водою, а заразом — майже 30 сіл, 16 тисяч гектарів плідних земель, 100 гектарів лісу. Мешканців переселили в сусідні міста й села.

У межах проєкту вже створили низку культурних продуктів і заходів. Зокрема, це інтерактивний арт-об’єкт на оглядовому майданчику Бакоти: кам’яні брили, кожна з яких символізує 28 затоплених сіл, із QR-кодом з інформацією про історію та культуру кожного села.

З артефактів, знайдених на узбережжі річок Дністер, Ушиця і Жван, а також під час експедиції напівпокинутими селами, — фотографій людей і споруд, записників, побутових речей — зібрали експозицію.

На сайті зібрали цифровий архів культурного надбання Бакоти. Там розмістили мапу маршруту з усіма культурними об’єктами регіону, яку також видали у вигляді туристичного путівника.

Також на сайті можна знайти 3D-тур скельнопечерним монастирем XII століття, найдавнішою пам’яткою культових підземних споруд і поширення православ’я на Поділлі.

На стіні Бакота Хаб намалювали мурал за мотивами робіт локального художника Олександра Грена, який жив та працював у регіоні у 1920-х роках. Саме на Бакоті він створив образи подільських жінок, а згодом був репресований.

Записали народні бакотські пісні та спогади бакотських переселенців про життя сіл до затоплення, обряди та звички.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button