Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 289 днів. За цей час ми опублікували 23587 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Călin Șerban

У Румунії збираються створити «європейський Єллоустоун» — найбільший на континенті заповідник дикої природи. Йдеться про понад 100 тисяч гектарів гірського масиву Фегераш у Трансильванії, повідомляє The Guardian.

Високогірне озеро Биля (lacul Bâlea). Фото: Ірина Стасюк, Хмарочос

На густо порослих лісом схилах гір, серед водоспадів і мальовничих озер, живуть вовки, рисі, зубри і, звісно, ведмеді.

Фото: Podu Stricat / Unsplash

Популяція зубрів у Румунії зникла двісті років тому. Кілька років тому Фонд збереження Карпат почав переселяти цих тварин із Німеччини та Польщі. Фахівці вважають, що зубри довгий час були відсутньою ланкою в біосистемі трансильванських Карпат. Порахували, що для відновлення популяції потрібно досягти кількості у сто тварин.

Фото: facebook.com/ConservationCarpathia

Фонд викуповує ділянки лісу, щоб зберегти його від вирубування. Вже купили майже 27 тисяч гектарів лісів і луків. Мета — захистити якомога більшу площу дикої природи, що дозволить існувати великій кількості хижаків.

Фото: facebook.com/ConservationCarpathia

Крім того, рейнджери патрулюють 75 тисяч гектарів, на ще 78 тисячах гектарів фонд викупив права на полювання — щоб запобігти лісозаготівлі та вбивству тварин. Облаштували розплідники дерев, які висаджують на площах, що потребують відновлення рослинності.

Гора Молдовяну — найвища точка Румунії, 2544 метри. Фото: Adrian Mag / Unsplash

Одночасно допомагають місцевим громадах розвивати екотуризм. Тим, хто потрапив на Фегераш, гарантована зустріч із ведмедями — ті навіть виходять на автодороги, зупиняючи автівки та випрошуючи у водіїв їжу. Чимало хто підгодовує ведмедів, хоча цього робити не можна. Ведмеді також регулярно заходять на територію готелей — тому власники тримають великих собак, щоб їх відганяти.

Фото: Daniel Rosengren
Фото: Liviu Ungureanu

Серед туристичних пропозицій природоохоронного фонду — ферма «Кобор» площею 500 гектарів. Вона розташована у Тікушу-Вечі, за півтори години від Брашова. Дорогами їздять запряжені конями вози, на полях люди працюють косами.

Фото: facebook.com/FermaCobor

Переночувати можна у відреставрованих сільських хатах.

Фото: facebook.com/FermaCobor

на фермі «Кобор» розводять не лише худобу, але й традиційну породу карпатських вівчарок, виведених спеціально для захисту від ведмедів.

Фото: facebook.com/FermaCobor

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button