Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 299 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Київська міська рада

21 жовтня відбулась зустріч громади із генеральним директором КП «Плесо» Вʼячеславом Савицьким, на якій обговорили стан озера Синє і подальші кроки щодо його порятунку.

Після того як погодять проєкт з відновлення обмілілої водойми, КП «Плесо» розпочне пошук виконавця робіт. Цей проєкт потребував проходження низки бюрократичних процедур, зокрема отримання експертної оцінки впливу на довкілля та погодження відповідних служб, коментує Савицький. У випадку відсутності форс-мажорних обставин, роботи з розчищення озера Синє розпочнуться за три тижні, додав він. Тобто в середині листопада.

«Ми маємо розроблений фахівцями проєкт, яким передбачається розчищенняозера Синє, відновлення його гідрологічного режиму через відкриття підземних джерел і наповнення водою природним шляхом», – розповів гендиректор КП «Плесо».

Основною метою зараз є наповнити озеро водою. На першому етапі акцент буде зроблено на розчищенні озера, а згодом планують зайнятись і благоустроєм території довкола. Ці роботи фінансуватимуться зі спеціального фонду, кошти з якого можуть спрямовуватися лише на природоохоронні заходи.

Що сталось з озером?

Озеро в серпні. Фото: Юрій Андреєв

Озеро Синє розташоване на західній околиці житлового масиву Виноградар у Подільському районі. Більшу його частину засипали у 1970-80-х роках, коли забудовували масив багатоповерхівками. З того часу площа водойми продовжувала зменшуватися.

У 2017 році озеро та 16 гектарів навколо нього отримали статус парку. Тоді в міськраді анонсували розчищення водойми та створення парку «Синооозерний», а Київзеленбуд навіть публікував попередні ескізи благоустрою, проте кошти на це так і не виділили.

У квітні цього року кияни створили петицію з вимогою врятувати Синє. Тоді у міськраді відповіли, що у 2023 озеро розчистять та проведуть проєктні роботи. Проте кошти так і не виділили, роботи не розпочали, а до серпня озеро майже остаточно обміліло. Пізніше того ж місяця КМДА затвердили виділення 35 млн гривень на порятунок озера.

На жаль, на початку жовтня озеро Синє остаточно висохло.

«Тут колись жили і розмножувалися болотяні черепахи, та безліч інших видів тварин… Екосистема знищена практично безповоротно», — прокоментував тоді Михайло Сторожук, засновник Команди порятунку тварин Києва.

Озеро в жовтні. Фото: Михайло Сторожук

У міській раді заявили, що після проведення наукового дослідження було встановлено, що причини обміління водойми мають природний та техногенний характер. До природних належить підвищення температури повітря та замулення джерел живлення, а до причин техногенного характеру можна віднести водопониження внаслідок будівництва житлового масиву та автомобільних доріг, які стали штучною перешкодою для підземних та поверхневих вод.

    Коментарі:

    Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

    *Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

    Newsletter button
    Donate button
    Podcast button
    Send article button