Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 291 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Аімаіна хікарі/Wikipedia

Верховна Рада у першому читанні не підтримала законопроєкт щодо виділення ділянки для Національного військового меморіального кладовища, повідомив депутат із фракції «Голос» Ярослав Железняк.

За законопроєкт проголосували лише 194 депутати, а на повторному голосуванні – 217. 

«Була дуже важка дискусія, оскільки другого травня парламент вже визначав місце для Національного військового меморіального кладовища у «Биківні». Але законопроєкт досі не підписаний і навряд чи буде», – коментує депутат. 

Законопроєкт передбачав надання Кабміну повноважень самостійно визначити місце розташування кладовища, а також скасувати необхідність публічного обговорення намірів будівництва та одержання відповідної містобудівної документації.

У законопроєкті також йдеться про можливість перепоховання на меморіальному кладовищі Героїв України, яким, починаючи з 2014 року вручено орден «Золота Зірка», а також видатних борців за незалежність України у XX столітті.

Як створювали кладовище?

Процес створення меморіального військового кладовища розпочали ще минулого року. У травні 2022 року Верховна Рада ухвалила законопроєкт, яким передбачено створення Національного військового меморіального кладовища.

На доручення прем’єр-міністра 27 жовтня 2022 року Київрада доручила Департаменту містобудування та архітектури розробити детальний план території для розташування меморіального кладовища в урочищі «Лиса Гора». Тоді екоактивісти виступили проти та створили петицію, яку Київрада відхилила.

У січні прем’єр Денис Шмигаль доручив знайти нове місце для створення кладовища, замість Лисої гори. У квітні 2023 року Київська міська рада виділила земельну ділянку для створення кладовища в Биківні в Деснянському районі Києва. У травні парламент ухвалив відповідний закон – його підписав голова ВР, але не підписав Президент. 

«За закон тоді проголосували 322 депутати. Це розташування підтримали родини загиблих героїв, які очікували що вже цього року зможуть поховати своїх родичів», – пише український історик та депутат Володимир В’ятрович.

Проте в заповіднику «Биківнянські могили» тоді заявили, що в Биківнянському лісі можуть бути старі поховання жертв сталінських репресій, через що створення кладовища неможливе без попередніх досліджень. 

У серпні Уряд ухвалив постанову, якою визначив нове місце розташування військового кладовища – у селищі Гатне.

Нагадаємо, парламент забрав у міст податки військових.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button