Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 288 днів. За цей час ми опублікували 23579 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото з відкритих джерел

У серпні стало відомо, що «Ernst & Young» проведе аудит «Київміськбуду», який раніше повідомив про значну заборгованість за договорами розстрочки. Перевірка охопила період з 2020 до першого кварталу 2023 року.

Окрім «Ernst & Young», аудит проводили також українські компанії «НХД-Аудит» та Baker Tilly, розповідає ЛІГА.Бізнес. Експерти не виявили внутрішніх проблем компанії та повідомили, що забудовник опинився у скрутному становищі через зовнішні обставини. Аудитори бачать розвʼязання проблеми у виділенні додаткових коштів на будівництво обʼєктів та погашенні інвесторами заборгованості.

Експерти з Baker Tilly вважають, що на фінансовий стан «Київміськбуду» вплинуло:

  • Фінансування переважно із зовнішніх джерел.
  • Невідповідність у графіках будівництва та надходження доходів від продажу.
  • Залежність компанії від позикових коштів.
  • Ситуація на ринку нерухомості та зниження попиту у 2022 році.
  • Низька маржинальність житлових комплексів економ та комфорт класу, які будує компанія.
  • Зобов’язання з добудови об’єктів Укрбуду.
  • Дебіторська заборгованість у 150,82 млн грн.

Аудитори з «НХД-Аудит» стверджують, що фінансовий стан Київміськбуду свідчить про високий рівень спроможності виконувати зобов’язання та низьку ймовірність банкрутства. На їх думку кризову ситуацію спричинили зовнішні макроекономічні фактори – вони вплинули на поведінку індивідуальних інвесторів, які складають 90% доходів компанії.

Експерти не виявили фактів завищення собівартості об’єктів, заниження показників прибутковості, доведення підприємства до банкрутства чи безпідставного виведення активів.

У звіті Baker Tilly «Київміськбуду» радять надалі використовувати комбіноване фінансування проєктів, щоб менше залежати від індивідуальних інвесторів.

Як відреагувала Київрада?

Фото: Київська міська рада

Тимчасова контрольна комісія з питань перевірки «Київміськбуду» рекомендувала компанії посилити контроль за своєю фінансово-економічною діяльністю. А у випадку порушень – прийняти відповідні кадрові рішення.

Комісія також рекомендувала КМДА збільшити склад наглядової ради «Київміськбуду» до пʼяти осіб. Серед іншого були пропозиції здійснювати закупівлю нерухомості в обсягах, передбаченими результатами аудиту «Ernst & Young», а також розглянути можливість виділення фінансової позики або докапіталізації компанії.

Київрада розглядає можливість звернення до Кабміну з вимогою компенсувати «Київміськбуду» 2,28 млрд грн збитку, пов’язаного з добудовою проєктів «Укрбуду». 

Як «Київміськбуд» опинився в такому становищі?

Фото: Київміськбуд

Зараз Київміськбуд реалізує 22 об’єкти, роботи на яких зупинено. Серед причин затримки будівництва компанія називає пандемію коронавірусу та початок повномасштабної війни: через COVID-19 роботи на будмайданчиках зупинились на кілька місяців, а після повномасштабного вторгнення обстріли завадили планам та значно піднялись ціни на матеріали.

Для добудови 20 ЖК «Київміськбуду» знадобиться 17,7 млрд грн: у компанії стверджують, якщо всі комплекси збудувати та продати, то девелопер матиме ще 6 млрд грн «плюсу». І додають, що активізація будівництва відбудеться після закінчення війни або за наявності фінансування від Київради.

Про діяльність компанії вже неодноразово виходили розслідування: у травні Bihus.info опублікували матеріал, у якому йдеться про те, що відведену компанії землю у Козині Київської області забудувало розкішними котеджами оточення Ігоря Кушніра, президента «Київміськбуду». А в іншому розслідуванні розповіли, як компанія виплачувала мільярди гривень компаніям, наближеним до Кушніра.

Нагадаємо, заступник Кличка розповів, що в усіх забудовників такі ж величезні проблеми, як і в «Київміськбуду».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button