Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 278 днів. За цей час ми опублікували 23492 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Мінкульт

Нещодавно у Музеї історії міста Києва відкрилася виставка «Київська ялинка від  XIX століття – до сьогодення». Експозиція демонструє, як змінювалися традиції святкування Різдва, а разом з ними – і святкове дерево.

Фото: Мінкульт

Відвідувачі побачать, як ялинка змінювалась протягом останніх кількасот років: спершу вона була різдвяною, а за панування радянської влади її вже називали «новорічною». Проте поступово вона повертається до різдвяної – цьогоріч Україна святкуватиме Різдво 25 грудня разом з європейською спільнотою.

Фото: Мінкульт

«Радянська влада всюди вплітала пропаганду – за тих часів навіть новорічні іграшки були рупором для неї», – коментують виставку у Мінкульті.

Якщо раніше верхівку ялинки прикрашала Вифлеємська зірка, то за радянських часів вона перетворилась на п’ятикутну «кремлівську», а замість янголів на гілках звисали картонні та ватні піонери й червоноармійці. Навіть в ялинкових іграшках влада відображала досягнення Радянського Союзу – освоєння Півночі, космосу, кукурудзяна кампанія.

Фото: Мінкульт

Також тут представлені вінтажні ялинкові іграшки, фігурки з вати та пап’є-маше, прикраси з тонкого скла ручної роботи, гірлянди, картонні та пластикові іграшки, фабричні скляні іграшки. Також гості зможуть побачити живописні та графічні роботи українських митців із зображенням видів зимового Києва з фондів Музею історії міста Києва.

Фото: Мінкульт

Генеральна директорка музею Діана Попова розповідає, що цією виставкою прагнуть показати, «який довгий шлях Україні довелось пройти, аби відзначати Різдво разом з усією Європою, з нашими друзями та союзниками».

Графік роботи:

  • середа-неділя 12:00-19:00,
  • понеділок-вівторок: вихідні
  • Виставка триватиме до 4 лютого 2024 року.

Нагадаємо, 23 листопада в Музеї Голодомору відкрилася виставка «Намір»: вона порівнює голод 1930-х із нинішньою війною.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button