Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 280 днів. За цей час ми опублікували 23517 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Єврокомісія опублікувала звіт про рівень якості життя у європейських містах. Серед лідерів – західноєвропейські Цюрих, Копенгаген та Ґронінґен, а найнижчі в рейтингу – південні міста – Афіни та Палермо.

Найвищий рівень життя відзначили в Цюриху, а італійське Палермо посіло останнє місце.

До звіту увійшли країни ЄС, кандидати на вступ до Союзу – Туреччина, Північна Македонія, Сербія та Чорногорія, а також Швейцарія, Ісландія, Велика Британія та Норвегія. Жителів міст цих країн спитали про рівень задоволеності у таких сферах: інклюзивність, самотність, працевлаштування, безпека, житло, довкілля, транспорт, культура, корупція та міські сервіси. У кожному місті опитали мінімум 839 жителів, а загалом було проведено понад 71 тисячу інтервʼю.

Під час дослідження помітили, що рівень якості життя у містах залишається високим – 90% опитаних відповіли, що задоволенні своїм містом. Водночас, порівняно з останнім опитуванням, яке проводили у 2019 році, показники дещо знизились – у середньому на 3%. Експерти повʼязують це з пандемією COVID-19 та російським повномасштабним вторгненням в Україну. Ці події сильно вплинули на міську інфраструктуру, систему охорони здоровʼя, а також економіку та соціальні звʼязки. У звіті також зазначають, що через війну в Україні багато людей стали вимушеними переселенцями, що посилило навантаження на міста.

Рівень задоволення життям у місті у 2019 та 2023 роках. Помаранчевий – міста-столиці, блакитний – міста, що не є столицями.

Єврокомісія також відзначила, що маленькі міста сприймають як краще місце для людей похилого віку та сімей з дітьми: вночі там люди почуваються безпечніше, а самі міста загалом більш чисті та спокійні. У невеликих містах люди відзначають кращу якість системи охорони здоровʼя, відносини з місцевою владою та більш наповнений ринок нерухомості, а також такі населені пункти вважаються кращим місцем для мігрантів та сімей з дітьми.

Загальний рівень задоволення життям у місті.
Наскільки добре жити в місті іммігрантам.

Попри високу популярність автомобілів, громадський транспорт продовжує розвиватись, а піші прогулянки стають все більш поширеними, йдеться у звіті. Близько семи з десяти опитаних задоволені громадським транспортом у своєму місті та вважають його безпечним і доступним.

Думки щодо якості роботи міської влади розділились: близько половини опитаних містян задоволені швидкістю реакції адміністрації на запити, проте корупція у містах-столицях залишається високою. Близько 70% опитаних розповіли, що інформація про органи влади у їх місті є відкритою та доступною, проте у більшості міст ця частка зменшилась, порівняно з 2019 роком.

Нагадаємо, Київ повернувся до рейтингу найдорожчих міст.

Коментарі:

    alexander :

    Ви би самі читали що публікуєте: найгірші у вас це Подгориця та Мішкольц, а в таблиці – bottom 10, lowest score first, тобто найгірші Палермо та Афіни

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button