Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Памʼяткоохоронна спільнота ЦЕГЛА відкрила виставку артефактів у своєму просторі у центрі Києва. Цей проєкт стане четвертою експозицією спільноти.

Виставка відбувається у квартирі Івана Білика, брата класика української літератури Панаса Мирного, у найстарішій будівлі вулиці Великої Житомирської. Відвідувачі матимуть змогу побачити частини київських будівель, що зазнали руйнувань або були втрачені.

Фото: ЦЕГЛА/Telegram

На стінах квартири прикріплена автентична київська цегла, а також атрибути оригінальних інтерʼєрів від кінця ХІХ до початку XX століття. Наприклад, одним з експонатів є керамічна цегла із заводу купця Якова Бернера – вона була частиною прибуткового будинку І. Червоненкіса, збудованого у 1909 році. У 1994 році будівлі надали статус памʼятки, проте у 2011 там сталась пожежа, а у 2012 памʼятку знесли.

Представлені артефакти зʼявлялись у просторі з початку його створення: засновниці та засновники проєкту спільно з друзями приносили їх з місць зруйнованих споруд чи знаходили у місті. На виставці можна ознайомитись з історією таких памʼяток як дача Брадтмана (Пуща-Водиця), садиба Марії Станіславської, відома як «Будинок з комахами», будинок Бубнових, флігель Авраама Дудмана та садиба Барбана.

Оглянути експозицію можна щоп’ятниці, під час спеціальних подій, або за попереднім запитом за адресою вулиця Велика Житомирська, 4, квартира №2.

Нагадаємо, у Києві під загрозою знаходиться «Будинок з комахами», впритул до якого в листопаді цього року почались будівельні роботи – нещодавно забудовник підписав з КМДА охоронний меморандум, проте активісти продовжують стежити за станом памʼятки. У вересні цього року також поновили демонтаж будинку ХІХ століття на вулиці Рейтарській, проте суд наклав арешт на будівлю та заборонив роботи. А в серпні на вулиці Ярославській знесли одну з найстаріших дерев’яних садиб Подолу – поліція відкрила кримінальне провадження, а в Мінкульті відповіли, що не мали підстав відмовити у знесенні.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button