Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23637 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Суспільне Харків

Харківський архітектор-реставратор Віктор Дворніков разом з групою колег відновлює архітектурні елементи історичних будівель, які постраждали внаслідок обстрілів, повідомляє Суспільне.

За час повномасштабного вторгнення росіяни пошкодили близько 200 памʼяток архітектури в Харкові. Наразі Дворніков разом з командою реставрує памʼяткою за адресою Полтавський Шлях, 22 – прибутковий будинок, якому понад 100 років. Архітектор розповідає, що будівля має ексклюзивні художні і декоративні рішення: будинок розташований у шестикутному сквері і вписаний у нього так, що межує з будинками не під прямим кутом, як зазвичай, а під «складним кутами».

Фото: Суспільне Харків

Через російський обстріл у липні 2022 року в будівлі було пошкоджено вікна, дах і перекриття. Після ремонтів мешканці квартир винесли до підʼїзду пошкоджені міжкімнатні двері та віконні рами – Дворніков разом з командою забирає їх, щоб відреставрувати власним коштом. Втрата таких вікон означатиме, що згодом замість них встановлять металопластикові і до будинку ставитимуться, як до звичайної «панельки», вважає реставратор.

Фото: Суспільне Харків

Дворніков розповідає, що велика кількість фрагментів автентичних конструкцій потрапляє на смітник – до повномасштабної війни це ставалось не так часто, а зараз – постійно.

Втрата одного обʼєкта не сильно впливає на суспільство, проте, якщо це відбувається систематично, ми втрачаємо наше місто, історію та історичне середовище, каже Дворніков. В інтервʼю виданню «Люк» архітектор розповів, що для міської влади такі будівлі не є цінністю – вона бачить у цьому старий об’єкт з безліччю проблем, який краще перебудувати на щось інше. Він додав, що якось під час розмови про порятунок однієї з історичних будівель з представником міськарди йому відповіли «Та вона (будівля – ред.) ж не наша», маючи на увазі, що саме цей департамент не є її балансоутримувачем.

Заступник директора облдепартаменту культури Олександр Костін розповів, що до кінця лютого для комунальників розроблять алгоритм щодо роботи на місцях влучань по історичних будівлях. Він додав, що пʼята частина памʼяток постраждала саме за останні півтора місяця. Віктор Дворніков розповідає, що продовжуватиме реставрацію елементів історичних будівель у місті, поки буде вистачати грошей, а далі шукатиме донорів.

Нагадаємо, у Харкові скасували тендер на капітальний ремонт будинку на Салтівці через завищений кошторис.

    Коментарі:

    Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

    *Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

    Newsletter button
    Donate button
    Podcast button
    Send article button