Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 269 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Народний депутат Ігор Луценко провів у Верховній Раді круглий стіл за участі правозахисників, представників ромської громади та голови ультраправої організації С14 Євгена Карася, повідомляє Opinion.

Фото: opinion.biz.ua

За допомогою дискусії Луценко прагнув розвіяти «лівий міф» про те, що Україна поступово отримує репутацію країни ксенофобів, зокрема через хвилю ромських погромів.

Проблеми почалися з назви заходу – «Хто саботує інтеграцію циган в українське суспільство?» Представники ромів заявили, що їм неприємно, коли їх називають «циганами».

«Якщо ми перебуваємо у Верховній Раді на офіційному заході, то ми маємо з поваги до нашого народу використовувати його самоназву. Якщо ви хочете називати нас циганами, то ви це можете робити у себе вдома зі своїми друзями», – заявила віце-президентка ромського фонду «Чіріклі» Зола Кондур.

«Я ніколи не думав про те, що слово “цигани” для когось буде образливим. Слово “роми” перекладається як “люди”. А ми тоді хто? Де мої права як українця? Де моя мова? Мене зараз починають дискримінувати, вказуючи, які слова маю використовувати! Я за цю мову боровся з Росією триста років!» – відповів Ігор Луценко.

Євген Карась, у свою чергу, повідомив, що йому байдуже, чи когось дискримінує слово «циган».

Коментуючи ромський погром на Лисій горі у Києві, за який координатор С14 Сергій Мазур потрапив під цілодобовий домашній арешт, Карась заявив, що його організація вирішила зайнятися злочинцями, бо ними не займається поліція.

«Давайте визнаємо, що у нас немає держави. У нас немає поліції, у нас немає СБУ тощо. Що нам робити? У нас є тільки громадські організації», – сказав Ігор Луценко, вказавши рукою на Карася.

«Жодна організація не має права заміняти державні органи влади. Мені дуже дивно, що сьогодні у стінах Верховної Ради ми так наполегливо говоримо про те, що у нас немає держави, і тому деякі люди і організації мають взяти на себе відповідальність. Це просто неприпустимо!» – відповіла Зола Кондур.

Президент Всеукраїнської спілки громадських організацій «Конгрес ромен України» Петро Григоріченко вважає, що ромів вибрали для переведення уваги від загальнодержавних проблем за принципом Кришталевої ночі. Він звинуватив С14 у тому, що їх використовує поліція.

«Вона не зовсім використовує», – відповів Карась.

Зола Кондур залишила засідання круглого столу. За її словами – через «політичні маніпуляції та виправдання дій С14».

Нагадаємо, 22 квітня члени організації С14 спалили табір ромів на Лисій горі в Києві. 10 травня невідомі спалили ромський табір у Львівській області неподалік селища Рудне. 23 травня близько 15 чоловіків напали на табір ромів під Тернополем. 23 червня у Львові восьмеро неонацистів напали на табір ромів, внаслідок чого загинув ром. 24-річному загиблому розрізали живіт. Також постраждали ще троє ромів, зокрема десятирічний хлопчик.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button