Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 285 днів. За цей час ми опублікували 23538 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Вже за п’ять місяців, 25 жовтня, мають відбутися чергові місцеві вибори. Головні претенденти на посаду мера Києва боротимуться за крісло із Віталієм Кличко, який вже втретє поспіль планує очолити місто. РБК-Україна опитала кількох депутатів від партії «Слуга Народу» (чиє ім’я не називають), які розповіли, хто ж буде конкурентами Кличка.

19 травня депутати від СН звернулись з відкритим листом до президента Володимира Зеленського з вимогою провести публічні внутрішньопартійні вибори (праймеріз) з відбору претендентів на посаду голови столиці та «міст обласного значення». Листа Зеленському депутати вирішили написати через невизначеність щодо вибору кандидатів не тільки у столиці, але й в інших містах.

«У нас досі немає ніякого рішення ні по Києву, ні по Дніпру, Харкову, Одесі, Львову тощо, а терміни вже підтискають», — сказав РБК-Україна один із підписантів документу.

На пресконференції, що пройшла вчора, 20 травня, Володимир Зеленський підтвердив, що в Києві праймеріз будуть, а взяти участь у них зможуть депутати не лише від «Слуги Народу».

Читайте також: На виборах мера Києва Зеленський підтримає кандидата від «Слуги народу».

Серед тих, хто може бути кандидатом від СН, у ЗМІ згадували Олександра Ткаченко (про намір балотуватися він заявив ще в кінці липня 2019 року, обіймаючи посаду гендиректора холдингу 1+1), Миколу Тищенко (до слова, власник ресторану «Велюр», який попри заборону уряду, працював під час карантину), Олександра Дубинського та Олександра Качура.

Голова Верховної ради Дмитро Разумков спростував повідомлення про висування його кандидатури. Не підтвердили також інформацію про висування на посаду мера столиці головного санітарного лікаря Віктора Ляшко.

Нардеп Олександр Ткаченко

Повідомляють, що всередині партії з фаворитом вже визначилися, а також додають, що «ця людина не з партійного середовища і переможе на будь-яких чесних праймеріз». Але називати його, навіть неофіційно, раніше часу не хочуть.

Окремо зазначають, що потенційний кандидат вже має «базовий рівень впізнаваності». Оголосити, хто за що відповідатиме під час виборчої кампанії та, можливо, назвати свого кандидата у партії планують наступного тижня.

У провладній партії стверджують, що київська кампанія пройде цивілізовано, без відкритої «війни» з Кличком або «зливу» на користь чільного голови КМДА.

Результати квітневого соцопитування Соціологічної групи «Рейтинг» серед тих, хто визначились за кого будуть голосувати свідчать, що партію УДАР на виборах у столиці готові підтримати 13,5% виборців, «Слугу Народу» — 22,3% киян, а партію експрезидента Порошенка «Європейська солідарність» — 18,6%.

Якби вибори проходили найближчим часом, то Кличка (який отримав додаткову увагу та підтримку під час боротьби з епідемією коронавіруса у столиці) підтримали б 38,7% тих, хто визначився із вибором; телеведучого Серія Притулу — 9,1% опитаних; Олександра Ткаченка — 8,8%; Андрія Пальчевського (засновника клініки Eurolab, де між першим та другим туром президентських перегонів здавав аналізи Зеленський) — 8,2%, а за колишнього мера Києва Олександра Омельченка готові проголосувати 6,4%. Варто зазначити, що з вибором не визначилися близько чверті опитаних.

«Європейську солідарність» на виборах може представляти ексміністр інфраструктури Володимир Омелян, або нардеп  Олексій Гончаренко, від «Батьківщини» йде Віталій Нестор. Від голосу може піти шоумен Сергій Притула, який за результатами соцопитувань посів друге місце у рейтингу. Але рішення про його висунення поки не прийнято.

В «Опозиційній платформі “За життя”» з кандидатом теж поки не визначилися, але одним з претендентів є депутат і забудовник Вадим Столар, що створює мережу регіональних каналів у столиці та великих містах. Також не виключають, що проводитиме в Київраду «своїх» депутатів. Ще один кандидат від «ОП» — син колишнього київського мера, бізнесмен Степан Черновецький.

Актуальність «Партії мерів», про створення якої повідомив Віталій Кличко, впала після того, як влада відмовилася вносити правки у Виборчий кодекс, але вона все-таки створюється.

Усі фото з відкритих джерел

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button