Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

На нещодавній ремонт «Польової», включаючи оновлення всіх вивісок, витратили 37 млн гривень. Фото: Григорій Полевой.

Навесні 2020 року Департамент транспортної інфраструктури КМДА перейменував станцію швидкісного трамваю «Польова» на «Олекси Тихого». Її назвали іменем українського дисидента, мовознавця і співзасновника Української гельсінської групи.

Раніше його ж іменем була названа одна з місцевих вулиць — колишня Виборзька. Але якщо її перейменування обговорювали на громадських слуханнях, то рішення щодо «Польової» приймалося одноосібно — і викликало протести серед місцевих мешканців і студентів КПІ.

Окрім численних звернень до депутатів, чиновників і міського голови Кличка, протестувальники зареєстрували петицію до Київської міської ради, а нещодавно, 26 червня, звернулися і до Окружного адміністративного суду, щоб визнати цей наказ «транспортників» незаконним.

Звернення Студради КПІ до Кличка. Фото: КПИ Live

Протестувальники кажуть, що «ставляться до пам’яті Олекси Тихого з великою пошаною» та підтримували нещодавнє перейменування Виборзької на його честь. Водночас вони вважають «Польову» важливою історичною назвою — і наголошують, що вона не має відношення до «комуністичних топонімів».

«Станція “Польова” має таку назву з початку свого існування, це вже більше 40 років. Це добре знаний місцевий топонім, особливо для спільноти КПІ — і студентів, і викладачів. Але у департаменті ніхто навіть не подумав, що слід провести громадські слухання, опитати людей чи бодай оголосити про свої наміри», — розповідає місцевий мешканець Роман Бураковський.

«Коли на вулицю Олекси Тихого запропонували перейменувати Виборзьку, то цей процес був повністю публічним. Він тривав майже півтора роки. Тоді місцева громада, яка повинна мати право контрольного голосу, дійсно підтримала цю ініціативу. Так працює політика пам’яті здорової людини».

Ще одним закидом стало те, що Дептранс перейменував станцію, вже нещодавно відремонтовану за 37 млн гривень — і готовий надалі витрачати гроші на заміну її вивісок, а також навігації по всьому місту.

Нова післяремонтна вивіска на станції. Фото: Григорій Полевой

Протестувальники обурюються, що чиновники охоче зробили це за поданням депутатки Київради Наталії Манойленко, проте відповідають відписками на інші численні звернення від містян. Так, мешканці будинків між станціями «Польова» та «Індустріальна» вже десять років просять встановити на цій ділянці шумозахисні екрани — але на це фінансування, мовляв, вже не передбачене.

«Отже, на комфорт містян грошей немає впродовж багатьох років. А от на перейменування гроші знаходять, рішення приймається дуже швидко і без обговорення, а частина робіт щодо заміни табличок вже тихцем виконана — ще під час карантину і, що найголовніше, без кошторису», — пише Бураковський.

— Через відсутність кошторису складно порахувати, у скільки обійдеться київському бюджету це перейменування, — пояснює «Хмарочосу» транспортний експерт Олександр Рак. — На самій лише станції багато вивісок, покажчиків, букв, що підсвічуються. Все це потрібно замінити, не кажучи вже про навігацію на інших станціях швидкісного трамваю і метрополітену. Щодо останнього, то мова йде про заміну навігації не лише на станціях, але й у понад 500 вагонах.

Навігація у вагоні швидкісного трамваю. Фото: Григорій Полевой.

Крім того, він наголошує, що минулої осені «Польова» була здана в експлуатацію після капітального ремонту. Відтак, на всі проведені роботи, включаючи облаштування нової навігації, діє гарантія впродовж наступних п’яти років. І як у департаменті збираються «обходити» цю вимогу — також незрозуміло.

Натомість Наталя Манойленко, депутатка Київради, яка ініціювала перейменування, розповіла «Хмарочосу», що це рішення було прийняте не лише Дептрансом — і спочатку її пропозицію одностайно підтримала Постійна комісія Київради з питань транспорту.

— За перейменування проголосували всі депутати, хоча вони представляли різні партії та райони, — каже Манойленко. — Це важлива світоглядна позиція. Коли тисячі киян, які щодня користуються швидкісним трамваєм, будуть чути ім’я Олекси Тихого, то знатимуть про цю мужню людину, яка віддала життя за свою країну. І, наскільки я розумію, витрати на заміну покажчиків будуть значно меншими, ніж думають наші опоненти. Мені шкода, що нам доводиться сперечатися із ними, тому що я ставлюся до них з великою повагою. Але, на жаль, подібні рішення часто бувають непопулярними, а процедура їх прийняття взагалі не передбачає громадських обговорень…  

 

Могила Тихого на Байковому цвинтарі. Фото: Володимир Хенгістов

— По кожному випадку знайдуться люди, які невдоволені перейменуванням, — підтримує її Павло Островський, активіст руху «Сильні громади». — Частина студентів КПІ так само обурювалась тим, що КПІ отримало ім’я Ігора Сікорського, і я бачив дискусії на сотні коментарів, чому це неправильно, і чим Сікорський поганий. Але обидва перейменування були проведені з дотриманням усіх законних процедур. Втім, я вважаю, що департамент має їх вдосконалити — та передбачити громадські обговорення. 

Що ж стосується вартості перейменування, то, за підрахунками Островського, «це питання кількох тисяч гривень — на заміну написів плівки Oracal та рельєфних літер, досить невеликих за розміром». 

«Назва станції на честь однієї з найбільш густонаселених вулиць місцевості — абсолютно логічне рішення департаменту, і це точно кращий орієнтир, ніж вулиця Польова. В Радянському Союзі була практика давати вулицям випадкові або нейтральні назви. Ми ж маємо шанувати борців за волю України, адже у немає іншої країни, яка буде їх вшановувати…».

Наразі офіційне перейменування станції призупинене. Але в українській Вікіпедії вона вже значиться за новою назвою.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button