Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 285 днів. За цей час ми опублікували 23538 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: ДСНС України

Пожежні ризики в багатоповерховому будинку можуть бути значно вищими, ніж у малоповерховому житлі. Як зазначає архітектор компанії «Архіматика» Олександр Столовий, починаючи з третього поверху вважається, що людину треба знімати, а старих пожежних підйомників достатньо до дев’ятого поверху.

Він дав шість порад тим, хто купує житло у будівлі вище дев’ятого поверху і хоче убезпечитися від пожежі.

1. Великі ризики несе утеплення фасаду горючими матеріалами, зокрема пінополістирольними плитами. Це окрім горючості ще й дуже токсично. Варто запитайти у відділі продажу чи у сервісної контори, з чого складається фасадна система вашого будинку.

Фото: ДСНС України

2. Українські норми дозволяють влаштовувати пожежну сигналізацію – датчик, що висить на стелі квартири в передпокої. Архітектор радить не чіпати його, навіть якщо він сильно не підходить до «вашого інтер’єру в стилі полум’яніючої готики».

3. У лоджії або балконі зазвичай облаштовують незадимлюваний відстійник – глухий простінок завширшки 1,2 метра, навпроти якого відкритий проріз або фрамуги з відкриванням. Якщо вогонь заблокував вихід із квартири, такий відстійник допоможе не задихнутися від диму і врятувати життя. Водночас чимало власників квартир позбуваються його внаслідок перепланування, приєднуючи лоджії до кухні або вітальні. Або ж нагромаджують там мотлох. Це позбавляє шансу на порятунок у разі пожежі.

4. Перед тим як купити квартиру, поцікавтесь у муніципалітеті про наявність пожежно-рятувальної техніки у вашому місті, що розрахована на поверх, де цю квартиру розташовано. Рівень забезпеченості міст України такою технікою дуже низький, зазначає Столовий.

Максимально 180 хвилин (три години), за українськими нормами, має простояти будинок, якщо розпочалася пожежа. Цей час дається на евакуацію з будинку. Уявімо, що єдина машина, яка може вас зняти з балкону на висоті 50 метрів, запаркована на Осокорках, і звідти поволі рухається до місця пожежі крізь київські затори.

Фото: ДСНС України

5. Зайвий тиск у тамбурах зробить евакуацію з поверху неможливою. В разі пожежі у коридорі поверху спрацює димовидалення – витяжка активно витягує дим з приміщення. У тамбур між коридором та евакуаційними сходами – навпаки – подається повітря, щоб дим із поверху пожежі не потрапив на евакуаційні сходи. Таким чином повітря викачується з коридору, а за дверима подається в тамбур. Через різницю в тиску ви не зможете відчинити двері на евакуаційні сходи. Ця ситуація показана у короткому відео.

Тож обов’язково уточнюйте у відділі продажу, чи наявні в будинку системи компенсації повітря в коридорах із димовидаленням та чи передбачені системи скиду зайвого тиску в тамбурах.

6. Бажано, аби пожежний комплект було облаштовано просто у коридорі вашої квартири. Під час купівлі квартири запитуйте чи можливо облаштувати поквартирні комплекти.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button