Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 269 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Члени «Традиції і порядку» часто обирають мішенями для нападів ЛГБТ-активістів. Фото: facebook.com/traditionorder

У 2020 році правозахисники зафіксували 101 випадок нападів і переслідувань громадських активістів в Україні. Про це йдеться у річній доповіді Центру прав людини ZMINA.

Найнебезпечнішими видами активізму виявилися протидія корупції та захист прав ЛГБТ+. Найпоширенішими способами тиску були залякування, фізичні напади та знищення чи пошкодження майна. Зокрема, у нападах на ЛГБТ-людей і активістів торік відзначилася праворадикальна організація «Традиція і порядок».

«Я вважаю 2020 рік переломним у негативному сенсі. Переслідування ЛГБТ-активістів минулого року набуло масового характеру по всій країні, особливо щодо молодих активістів. В Одесі їх переслідують через декілька причин. По-перше, через посилення угруповання “Традиція і порядок”, чия так звана діяльність є лише рекламою себе на тлі нападів на громадян, сексуальна орієнтація яких відрізняється від більшості. По-друге, минулого року гомофобні угруповання почали активно залучати підлітків, яких не карають за хуліганство та напади», – коментує керівниця центру Queer home Odesa Анна Леонова.

44 випадки нападів і переслідувань зафіксовано в Києві, ще вісім – у Київській області. Серед них є ті, що висвітлював «Хмарочос»:

  • сутичка між охоронцями забудовника супротивниками забудови Микільської Слобідки у січні;
  • напад на будівлю медичного центру «100% Життя» у лютому, за який взяла відповідальність націонал-соціалістична організація «Чорний блок»;
  • побиття охоронцями посольства Туреччини активістів, які протестували проти воєнної операції у Сирії, у квітні;
  • напад представників «Традиції і порядку» на двох феміністок, які відклеювали на Подолі гомофобні наліпки;
  • підпал будинку голови «Центр протидії корупції» Віталія Шабуніна у липні;
  • зрив показу фільму «На славу темряви?» у Будинку кіно у вересні.

Також у Верховній Раді протягом минулого року було зареєстровано 12 законопроєктів, які загрожували свободі мирних зібрань, дискримінували правозахисників і активістів та сприяли гомофобії. Правозахисники зазначають, що щонайменше третина цих законопроєктів калькували законодавство Росії, наприклад, намагалися запровадити поняття «іноземних агентів», заборонити «пропаганду гомосексуалізму» тощо. Такі проєкти вносили депутати від «Слуги народу», ОПЗЖ і ВО «Батьківщина».

Нагадаємо, чимало нападів на гомофобному та ксенофобному підґрунті стається на Подолі. Днями молоді люди напали на студента Києво-Могилянської академії, закидаючи йому довге волосся та етнічну приналежність. Раніше на Подолі нападали на молодь із фарбованим волоссям, макіяжем, субкультурними прикрасами, а також на тих, хто, на думку нападників, виглядає як ЛГБТ.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button