Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23527 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У столиці Албанії розпочалися роботи з реконструкції Тиранської піраміди за проєктом нідерландського бюро MVRDV. Бруталістську споруду перетворять на освітній центр для молоді, повідомляє Dezeen.

Піраміду було побудовано в 1988 році як музей, присвячений життю керівника соціалістичної Албанії Енвера Ходжи. Будівлю спроектували його донька і зять. Піраміду іноді називають мавзолеєм, хоча там немає останків.

Піраміда у 1996 році. Фото: Brosen, Вікіпедія

Музей закрили після падіння режиму комуністичної партії в 1991 році. В різні роки у цій будівлі розташовувалися виставковий центр, база НАТО, офіси гуманітарних організацій, нічний клуб тощо. Коли Піраміду вирішили знести, проти цього виступила низка зарубіжних архітекторів. Тепер споруду перетворять на «пам’ятник людям».

«Цікаво було спостерігати, як вирішувалася доля будівлі, яка з одного боку була спірним моментом історії країни, а з іншого – її вже освоїли наново жителі Тирани», – зазначає співзасновник MVRDV Віні Маас.

Йдеться про те, що тиранські підлітки видираються по стінах нагору і тусують на даху Піраміди. Тому архітектори вирішили перетворити похилий дах на сходи. Архітектори вирішили оголити бетон, а оригінальну кам’яну плитку використати для покриття сходів. Водночас один зі схилів залишать без сходів, щоб охочі могли продовжувати з’їжджати з нього, як із гірки.

Потрапити всередину можна буде через декілька входів. Головну вхідну групу зі скла перебудують – замість неї облаштують скляні навіси, які закриватимуться в раз поганої погоди. Всередині будуть кафе та аудиторії, в яких проводитимуть безкоштовні уроки й майстеркласи, а також ростимуть дерева. Ще кілька додаткових аудиторій розташують на даху.

Після реновації тут проводитиме уроки некомерційна організація TUMO. Безкоштовні позашкільні заняття для підлітків віком від 12 до 18 років будуть пов’язані з технологіями – робототехніка, анімація, розробка ігор, музика, кіно тощо.

Нагадаємо, в Києві бруталістський фасад архіву Інституту національної пам’яті планують обшити сайдингом, прибравши вікна, а також засклити одну з секцій.

Дивіться також фото: У Брюсселі пам’ятку модернізму перетворили на коворкінг

Кілька років тому британський дослідник Дармон Ріхтер запустив сайт Монументалізм, який містить понад 200 фотографій об’єктів архітектури соціалістичних режимів ХХ століття.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button