Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 290 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Олексій Гончаренко

Верховна Рада відклала розгляд законопроєкту про столицю у другому читанні. Депутати запропонували розглянути проєкт за спеціальною процедурою через велику кількість правок, пише РБК-Україна.

Зокрема, 150 нардепів запропонували розглянути закони про місцеві держадміністрації та столицю України за спеціальною процедурою, після чого опозиція заблокувала трибуну. Депутати обурились через те, що їм вчасно не надали порівняльні таблички щодо проєкту.

У підсумку спікер Ради Руслан Стефанчук заявив, що питання про застосування спеціальної процедури відкладуть. Всі фракції і групи сьогодні подадуть правки, які вони будуть ставити по цих двох законопроєктах. За словами нардепа Олексія Гончаренка, законопроєкт розглядатимуть на наступному сесійному тижні.

Водночас Рада Європи представила висновок до законопроєкту, у якому є критичні зауваження до документа. У Центрі експертизи доброго врядування заявили, що законопроєкт в другій редакції є значною мірою доопрацьованим і удосконаленим, а також відповідає рекомендаціям РЄ.

Водночас експерти стверджують, що цей законопроєкт не містить всіх положень, які мають забезпечити відповідність Європейській хартії місцевого самоврядування. Зокрема в частині механізму адміністративного нагляду. Тому вони рекомендують ухвалити нинішній законопроєкт або після ухвалення загального закону про місцеві державні адміністрації, або в пакеті з ним.

Також фахівці рекомендують прибрати положення, яке надає право великій кількості посадовців/-виць держадміністрації брати участь і висловлювати свої думки на засіданнях Київради, районних рад та їхніх органів.

У висновку йдеться, що одною із засадничих складових змін, внесених цим законопроєктом, є відокремлення виконавчих органів місцевої влади Києва та КМДА, що «нарешті приведе законодавство про Київ у відповідність із хартією». Зазначимо, мер Києва Віталій Кличко виклав свої вимоги до закону про столицю. За його словами, закон не має передбачати скасування власних виконавчих органів КМР та розділяти обов’язки мера та голови КМДА.

Раніше член комітету ВР з питань організації державної влади Віталій Безгін заявив, що до фінальної редакції законопроєкту надійшло близько 914 поправок. Профільний комітет вже рекомендував парламенту прийняти закон про столицю з урахуванням правок.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button