Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 283 днів. За цей час ми опублікували 23535 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Maryan Vynnytskyy

Інвестори недобудов банку «Аркада» не наполягають на забудові заплавних луків на Осокорках, де місцеві жителі хочуть створити парк. Про це заявив голова ГО «Захист прав постраждалих інвесторів ЖК Еврика» Володимир Голубничий в ефірі програми Питаннячка Києва.

Збанкрутіла «Аркада» лишила після себе недобудовані комплекси «Еврика», що поблизу Іподрому в Голосіївському районі, «Патріотика» й «Патріотика на озерах» на лівому березі. Супротив громади викликає будівництво останнього, який пропонується звести на пісках і заплавних луках, також частково засипавши озеро Небреж.

Добудовувати об’єкти взялася Stolitsa Group, яка підписала меморандум із державною та міською владою. В документі йдеться про те, що спірне будівництво «Патріотики на озерах» допоможе збудувати два інших ЖК.

Наразі в ЖК «Еврика» лишається 21 недобудований будинок, у «Патріотиці» — 11. На майданчику, відведеному під «Патріотику на озерах» починали готувати шість фундаментів, однак зараз там лише будівельний паркан.

Скриншот із відео

Скільки людей вклали гроші у будівництво трьох ЖК наразі знає лише власник банку «Аркада». Відомо лише про угоди на 11 тисяч об’єктів інвестування. Частина людей могла інвестувати по 10-40 квартир.

Голубничий інвестував в одну квартиру в ЖК «Еврика», поблизу київського Іподрому. Однак, він «не бачить, чим допоможе будівництво “Патріотки на озерах”». Він також наголошує, що меморандум не містить ніяких гарантій для інвесторів.

Олександр Пилипенко, голова ГО «Екопарк Осокорки», вважає, що збудувати квартири можна в іншому місці: «Зелена зона екопарку — це не єдина земельна ділянка в Києві, коштом якої можна вирішити цю проблему».

В оренді фірми «Контактбудсервіс» — 170 гектарів. Але, на думку Пилипенка, безпосередньо під забудову потрібно значно менше. Саме лише озеро Небреж займає 44 гектари у цій зоні. За його підрахунками, під забудову лишається приблизно 100 гектарів.

Самі інвестори пропонували надати їм натомість 30 гектарів на Троєщинських луках. Однак від липня минулого року це — ландшафтний заказник місцевого значення.

ЖК «Патріотика»

За словами Голубничого, інвестори також згодні на повернення вкладених коштів.

Stolitsa Group оцінювали вартість добудови трьох ЖК у 3,2, мільярда гривень, однак ця сума не враховує вартість розбудови інфраструктури, за яку платитиме місто.

Сюди можна додати й збитки від навантаження на вже існуючу інфраструктуру. «Дарницький район вже не витримує навантаження, Південний міст не проїхати на машині, в метро не залізти», — зазначає Пилипенко.

При цьому, як зазначає Голубничий, вкладникам банку «Аркада» навіюють, що іншого варіанту, крім забудови заплавних луків, немає. Окрім організованих груп інвесторів є й представники забудовника, які називають себе інвесторами і проводять мітинги паралельно. Також є випадки погроз у бік незгодних.

«У нас були випадки, коли до людини приходили додому і пояснювали, що вона неправильні речі пише в чатах… Мені служба безпеки банку “Аркада” в приміщенні банку “Аркада” пояснювала, що мене вб’ють», — зазначає Голубничий.

Пилипенко наголошує: в разі забудови заплавні луки неможливо буде відновити, на відміну від, наприклад, соснового лісу, це незворотний процес. Жителі хотіли б облаштувати на території, ближчій до житлової забудови, парк, а на решті — лишити неторкану дику природу. Приблизно так само як парк імені Рильського переходить у Голосіївський ліс.

Завтра, 16 грудня, Київрада розглядатиме проєкт рішення про добудову ЖК «Патріотика на озерах».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button