Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 287 днів. За цей час ми опублікували 23569 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Кішка, що шукає дім, з сайту КП «Київська міська лікарня ветеринарної медицини»

Згідно з «Екологічною стратегією Києва до 2030 року», за наступні вісім років в місті вже не має бути безпритульних тварин.

Керівниця лікарні КП «Київська міська лікарня ветеринарної медицини» Наталія Мазур запевнила Сьогодні, що вже зараз ситуація не така, як була у 2020 році. За десять років безпритульних котів і собак значно поменшало, їх переважно можна зустріти на околицях, біля ринків, складів.

«У центрі міста безпритульних собак ви вже практично не зустрінете. А ті, що є, — це тварини, яких стерилізували і повернули на звичне для них місце проживання. Такі собаки мають опікунів, які їх знають, годують і піклуються про них», — вважає Мазур. Однак додає, що з’являються і нові, яких підкидають.

Водночас немає точних даних про те, як змінюється ситуація. Підрахунок безпритульних тварин у Києві майже не ведеться. Волонтери Animal ID востаннє рахували тварин у 2017 році, зафіксувавши 3034 безпритульні собаки. При цьому є також число 5326 — кількість безпритульних котів та собак, яких стерилізували лише за перше півріччя 2021 року, це дані КМДА.

Кілька років тому на Радіо Свобода керівниця притулку «Сіріус» Олександра Мезінова наводила Львів як взірець міста з ефективною програмою поводження з тваринами в місті.

«Вони стерилізують усіх тварин, які до них потрапляють, навіть домашніх, які не мають племінної цінності. Тобто вони вилучили самовигул, це проблема багатьох міст та сіл. Вилучили втрати, бо в них є база знайдених і загублених тварин, шикарна електронна база. Всі тварини чиповані і за допомогою коду можна знайти власника», — зазначала Мезінова.

У притулку «Київської міської лікарні ветеринарної медицини» близько чверті всіх бездомних тварин — колишні домашні улюбленці. Іноді господар помирає, однак найчастіше від тварин відмовляються через алергію, брак часу, переїзди тощо. Дехто приносить собаку чи кота до притулку, хтось викидає на вулицю. Тих, хто шукає дім, можна побачити в розділі Адопція на сайті центру.

Щодо цуценят і кошенят, які народжуються на вулиці, до дорослого віку доживає не більш як 20%.

Дивіться також, як виглядатиме притулок для бездомних тварин «Сіріус» після реновації

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button