Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 295 днів. За цей час ми опублікували 23622 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: @kyivandprovince

Київські волонтери намагаються отримати дозвіл на реставрацію мозаїки на фасаді будівлі готелю «Ермітаж» на вулиці Богдана Хмельницького, 26, повідомив засновник фонду «Має значення» Ярослав Федоровський.

Першу спробу почати реставрацію зробили у 2019 році. Тоді відновленням мозаїки мала займатися бригада художників-монументалістів, які вже працювали з фонтаном «Зорі та сузір’я» авторства Мельніченка та Рибачук, а спонсорувати роботи зголосився футбольний клуб «Шахтар».

Однак історичний будинок, побудований у 1902-1904 роках, перебував у приватній власності й тодішній власник не дав дозволу на доступ до мозаїки.

Фото: @kyivandprovince

Цьогоріч 25 травня будинок продали з аукціону. Він став одним із найдорожчих об’єктів, проданих за п’ять років реформи малої приватизації. При цьому обов’язковою умовою було укладення договору з Департаментом охорони культурної спадщини для збереження мозаїки «Українська пісня».

Федоровський дізнався в Департаменті, що новий власник — «Житомирський меблевий комбінат». Він звернувся до керівництва підприємства з проханням надати безперебійний доступ для огляду мозаїки.

Востаннє мозаїку фахівці оглядали у 2019 році. Одне з явних пошкоджень — обличчя дівчини, яке осипалося через вплив опадів.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button