Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 300 днів. За цей час ми опублікували 23649 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: @Anton_Sydorenko/YouTube

Відновлення річки Почайна, яке триває з 2021 року, наразі знаходиться на реалізації першої черги будівництва, розповів інфраструктурний оглядач Антон Сидоренко.

Вже розчищено близько 200 метрів річки: бетонні конструкції змінюють на габіони (камені в сітчастих конструкціях – ред.), а місця, де берег більш пологий, викладають камінням. Шлюз, який регулює рівень води у річці та завершує перший етап будівництва, вже повністю реконструйовано, проте роботи з благоустрою території навколо ще не завершено.

Фото: @Anton_Sydorenko/YouTube

З боку шлюзу відкривається вид на місце для хрещення – спуск до води з обох берегів річки, де можна занурюватись під час Водохреща. Ця частина річки достатньо мілка, щоб її можна було перейти босоніж. Бетонні конструкції планують оздобити кортенівською сталлю, яка покрита плівкою іржі та має брудно-помаранчевий колір. Цей матеріал, що покликаний передати атмосферу історичної місцевості, використають і на інших ділянках парку.

Фото: @Anton_Sydorenko/YouTube
Візуалізація: NEXT SPACE

Поруч із символічним хрестом збудують амфітеатр, що слугуватиме для проведення заходів, зустрічі вірян або місце збору для екскурсій. Будівництво передбачає три черги, проте є задум звести ще й четверту – вона включатиме пішохідно-велосипедний міст через проспект Бандери, що зʼєднає парк біля річки Почайна із зеленою зоною озера Йорданське.

Будівництво першої черги, яке передбачає облаштування 685 метрів річки від проспекту Бандери до шлюзу, планували завершити ще влітку 2022 року, проте плани довелось відкласти через початок повномасштабної війни. У 2023 році роботи відновили і зараз вони активно тривають: русло річки продовжують розчищати від бетонних лотків та проводять благоустрій території навколо.

Фото: @Anton_Sydorenko/YouTube

Реконструкція Почайни активно триває продовжується – бетонні лотки продовжують прибирати, будують пішохідну доріжку та укріплюють береги річки. Роботи тривають щодня, каже Антон Сидоренко, і ближче до кінця літа, ймовірно, першу чергу будівництва завершать.

Історія річки

Річка Почайна відома тим, що у 988 році Володимир Великий хрестив у ній Русь – тоді водойма була повноводною і вливалась у Дніпро в районі Поштової площі. У 1930-х роках минулого століття річку частково засипали, щоб прокласти залізничне кільце між станціями «Петрівка» та «Оболонь», а у 1960-70х роках під час будівництва масиву Оболонь річку перетворили на систему озер Опечень, зʼєднаних колекторами.

У 2015 році киянка Анабелла Моріна дізналась, що озеро, яке утворилось з колишньої річки Почайни, збираються засипати та збудувати на його місці автосалон. Тоді Анабелла розпочала боротьбу за річку – протягом трьох місяців вона щодня приходила під стіни Київради, щоб не допустити ухвалення детального плану території, який передбачав засипання річки.

Візуалізація: NEXT SPACE
Візуалізація: NEXT SPACE

У 2017 році ділянка річкового русла набула статусу рекреаційної зони, а згодом розробили проєкт відновлення річки та території навколо неї. Парк займатиме 10 гектарів вздовж річки Почайна до затоки Вовкувата між проспектом Степана Бандери та вулицею Електриків. Загалом річку планують звільнити від 700 тонн бетонних конструкцій та розширити її русло до чотирьох метрів.

Нагадаємо, у серпні 2023 року прокуратура почала досудове розслідування за фактом розкрадання 1,6 мільйона гривень на будівництві парку «Почайна».

    Коментарі:

      KGB :

      Таку річки паскуди знищили! Думаєте,відновите??? Ні.
      Щоб відновилася природа,треба знищити найбільше зло- людей.

    Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

    *Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

    Newsletter button
    Donate button
    Podcast button
    Send article button