Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 285 днів. За цей час ми опублікували 23544 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Дмитро Перов/Facebook

На «Будинку з комахами», що на вулиці Володимирській, 93, зводять накриття для захисту будівлі від руйнування, повідомляє активіст Дмитро Перов.

Історичний будинок знову почали руйнувати в жовтні 2023 року – забудовник «Сенс.Буд» не припиняв будівельні роботи впритул до памʼятки, попри численні заклики активістів та громади. У грудні того ж року «Сенс.Буд» підписала з КМДА меморандум про збереження памʼятки та зобовʼязалась обстежити стан памʼятки, профінансувати проведення протиаварійних робіт та періодично проводити моніторинг стану будівлі.

Фото: Дмитро Перов/Facebook

Наразі забудовник зводить на памʼятці захисне накриття для захисту пошкодженої частини будівлі від опадів – його встановлення майже завершили. «Сенс.Буд» обіцяли до кінця тижня укласти охоронний договір з Департаментом охорони культурної спадщини та розробити проєкт реставрації будівлі. Дмитро Перов вважає, що визнання своїх помилок та сприяння збереженню пам’яток є прикладом адекватної співпраці забудовника з громадою.

Комашина епопея

Будівництво впритул до «Будинку з комахами» на вулиці Володимирській розпочалось ще у жовтні 2020 року – там планували звести дев’ятиповерховий офісний центр, через що історична будівля опинилась в аварійному стані. Влітку 2021 року будинок внесли до переліку памʼяток, проте забудовник не припиняв роботи та почав розбирати дах будівлі.

У 2022 році Окружний адмінсуд позбавив будинок охоронного статусу, а на початку 2023 Офіс Генпрокурора подав апеляційну скаргу на це рішення – забудовник, не чекаючи на рішення суду, у квітні 2023 року почав зносити будівлю. У травні того ж року Мінкульт надав «Будинку з комахами» статусу памʼятки архітектури, проте вже в жовтні будівництво поруч продовжили.

У листопаді активістам спільноти «Спадщина» вдалось заблокувати проїзд на будівельний майданчик та зупинити будівництво, проте невдовзі роботи відновили. У поліції розводили руками та казали, що це «приватна територія», хоча, за законом, будівництво ближче 20 метрів до памʼятки заборонене. Нарешті у грудні забудовник підписав охоронний меморандум та зобовʼязався відновити памʼятку. Наразі невідомо, чи продовжуватимуть будівництво офісного центру.

Нагадаємо, в будинку Замкова тривають незаконні будівельні роботи, а активісту Дмитру Перову зламали ребро за вимогу зупинити будівництво.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button