Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 336 днів. За цей час ми опублікували 23883 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Елена Гиленко / фейсбук-група «Київські історії»

Підтримувати скульптури у дитячому сквері на Пейзажній алеї задорого обходиться громаді міста, стверджують депутатка Київради Євгенія Кулеба та військовослужбовець, колишній нардеп й ексучасник руху «Збережи старий Київ» Ігор Луценко.

Скульптури Костянтина Скритуцького, зроблені з бетону та вкриті керамічною мозаїкою з’явилися на Пейзажці у 2009 році як етап боротьби містян проти забудови скверу. Днями одну зі скульптур було демонтовано, на її місці ГО «Андріївсько-пейзажна ініціатива» встановила іншу, яка не сподобалася киянам, — вони підписують петицію за повернення попередньої. В організації пояснили, що стара скульптура була в аварійному стані.

Нова скульптура у сквері. Фото: Елена Гиленко / фейсбук-група «Київські історії»

Скульптури Скритуцького досі утримують коштом активістів ініціативи, яка захистила Пейзажну від забудови, а автор «виставив космічний рахунок за відновлення дівчинки», стверджує Кулеба. Вона, однак, зауважує в коментарях до допису, що не знає, про яку суму йдеться.

Луценко зазначає, що особливістю багатьох скульптур Скритуцького є те, що вони постійно руйнуються і потребують дорогого ремонту. За відновлення меценатам доводиться платити скульптору «досить значний прайс». Він вважає, що витрачати такі гроші під час війни — аморально, й автор мав би здійснювати ці роботи безкоштовно.

У ГО «Андріївсько-пейзажна ініціатива» назвали «Хмарочосу» суму одного з кошторисів. Востаннє організація проводила перемовини зі Скритуцьким у 2021 році щодо реконструкції низки скульптур (лавка «Заєць», лавка «Кіт», лавка «Пташеня», фонтан «Дівчинка із собакою та слоненя», скульптура «Янгол на подушках», декоративний куб, п’ять лавок «на зернях», вісім декорованих підставок для урн).

Автор склав кошторис на п’ять мільйонів гривень, що на той час дорівнювало приблизно 200 тисячам доларів. Цю суму він обґрунтував необхідністю фактичного демонтажу до основи кожного об’єкту і спорудження нових. Мозаїка підлягала заміні повністю, оскільки оригінальна вже не продається на ринку. Основа під мозаїку також підлягала повній заміні.

«Вперше в житті ми не змогли узгодити трьохсторонній договір. Меценат розвів руками і пішов на інший об’єкт», — додають у ГО.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button