Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 65 днів. За цей час ми опублікували 24558 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: КМДА

В Оболонському районі Києва відкрили вхід та вихід з оновленого підземного переходу, який з’єднує станцію метро «Оболонь» та ЖК Obolon Plaza. Як повідомила КМДА, під час реконструкції переходу були враховані принципи безбар’єрності, що стало першим досвідом спільної реалізації проєктів забудовником, інвестором, замовником і балансоутримувачем території.

Фото: КМДА

У процесі реконструкції збільшили загальну площу виходу та розширили сходи, що дозволить підвищити пропускну здатність переходу. А для маломобільних груп населення встановили ліфт. Також під час ремонту одного з вестибюлів замінили вхідні групи павільйону, оновили системи освітлення, провели гідроізоляційні роботи та відремонтували стелю та стіни вестибюлю.

Фото: КМДА
Фото: КМДА

Оновлений підземний перехід з’єднує метро «Оболонь» з житловим комплексом Obolon Plaza. Один з входів облаштували прямо у ЖК. Шістнадцятиповерховий комплекс здали в експлуатацію у 2022 році. У нижній частині розмістили кафе, магазини та офіси, а для житла відведели поверхи починаючи від п’ятого.

Візуалізація ЖК з інтегрованим входом у метро. Джерело: obolon-plaza.com.ua

Забудовник ЖК – компанія «Соллур», кінцевим бенефіціаром якої є кіпрська Dragon Capital. Її заснував Томаш Фіала, один із найбільших власників нерухомості в Україні. «Соллур» орендує ділянку на Оболоні з 2006 року. На початку 2016 призначення земельної ділянки змінили з «ділового центру» на «житлово-діловий центр». У грудні того ж року територію звільнили від розташованих там МАФів. Тоді також проводилися громадські слухання, на яких директор «Укрметротоннельпроекту» запевнив, що багатоповерхівка ніяк не вплине на станцію метро.

У 2018 році Департамент містобудування та архітектури КМДА видав забудовнику містобудівні умови та обмеження на будівництво багатофункціонального комплексу. Водочас функціональне призначення ділянки, за тодішнім Генпланом, визначалося як територія громадських будівель та споруд, частково територія вулиць і доріг.

У 2019 році будівництвом зацікавилася Київська прокуратура, а поліція відкрила кримінальне провадження за фактом самоправства, тобто за «самовільне будівництво багатоповерхового житлово-офісного будинку без дозвільних на це документів». У 2020 році прокуратура призначила низку експертиз щодо будівництва ЖК Obolon Plaza.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button