Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 287 днів. За цей час ми опублікували 23569 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

За двадцять років керівництва кінотеатром «Київ» усунена торік адміністрація витратила на ремонти близько 60 мільйонів гривень, не отримавши допомоги від КМДА. Про це заявила в інтерв’ю UA-Times директорка Культурного центру «Кінотеатр “Київ”» Вілія Бондаренко.

Вілію Бондаренко було призначено директоркою кінотеатру «Київ» у 2000 році. Адміністрація почала робити у будівлі капітальний ремонт, кінопокази було відновлено у 2002-2003 роках.

За словами Бондаренко, на ремонтно-реставраційні роботи взяли загалом сім банківських кредитів на суму близько 60 мільйонів гривень. За двадцять років КЦ «Кінотеатр “Київ”» не отримав від міста жодної фінансової допомоги на відновлення кінотеатру, запевняє директорка.

«Без перебільшення, наша команда підняла “Київ” з руїни, повернула його до життя», – стверджує Бондаренко, пропонуючи переконатися в цьому завдяки фотографіям приміщень кінотеатру до ремонту у 2000-х роках.

Приміщення кінотеатру до ремонту у 2000-х роках. Фото: КЦ «Кінотеатр “Київ”»

Вона також нарікає, що новий орендар, компанія «Сінема-Центр», забрала собі програмну концепцію кінотеатру, яку напрацьовувала роками попередня адміністрація.

Місто відмовилося продовжувати договір оренди з КЦ «Кінотеатр “Київ”» з початку 2019 року, мотивувавши тим, що орендар платить лише 47 тисяч гривень на місяць. Після цього було проведено конкурс і у травні будівлю передали компанії «Сінема-Центр», яка зобов’язалася сплачувати понад два мільйони гривень щомісяця.

«7 червня 2019 року з допомогою КП “Муніципальна охорона”… виставили колектив Культурного центру на вулицю. Увірвались озброєні чоловіки під час ранкового сеансу, на якому були присутні діти-сироти, призупинили показ, вивели дітей на вулицю, а співробітників тримали у будівлі протягом восьми годин без їжі та води. Нам навіть не дали забрати особисті речі», – описує ті події Бондаренко.

Бондаренко заявляє, що місто загалом отримувало близько 600-700 тисяч гривень на місяць, якщо врахувати не лише 47 тисяч гривень орендної ставки, але й суборенду та податки.

За її словами, юристи КЦ «Кінотеатр “Київ”» продовжують судитися за будівлю. Зокрема, постанову Касаційного Суду оскаржуватимуть в Європейському Суді з прав людини і вимагатимуть визнання першочергового права на оренду будівлі кінотеатру.

Також складено новий позов до КМДА щодо витребування майна і визнання першочергового права саме на цілісний майновий комплекс, а не будівлю. Крім того, правники подають апеляцію на рішення Адміністративного суду Києва від 30 січня 2020 року, коли будівлю кінотеатру було визнано аварійною.

«Сінема-Центр» та КМДА заявляли, що для відновлення роботи кінотеатру потрібно провести капітальний ремонт. У листопаді минулого року міський голова Віталій Кличко заявляв, що капремонт триватиме «максимум рік». Водночас «Сінема-Центр» пропонувала зменшити вартість оренди в обмін на ремонт.

Наприкінці 2019 року низка депутатів Київради намагалися ініціювати розірвання договору з компанією «Сінема-Центр», нарікаючи, що новий орендар не повністю виплачує оренду.

Із травня 2019 року і до цього часу кінотеатр «Київ» не працює.

Фото: facebook.com/protectkyivcinema

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button