Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: facebook.com/olena.borysenko.3

П’ятого травня на ВДНГ відкрилася мультимедійна виставка «Чорнобиль. Подорож», яку організувала агенція Gres Todorchuk, куратором виступив Павло Гудімов, а архітектором – Слава Балбек.

«”Чорнобиль. Подорож” – мультимедійна виставка, формально прив’язана до 35-ї річниці катастрофи. Але насправді це виставка, на яку можна піти всією сім’єю у будь-який день, тому що вона не про 26 квітня 1986 року, а про кожного з нас», – зазначає Ярослава Гресь.

У павільйоні №1 відвідувачі можуть побачити архівні фото- і відеоматеріали; присвячені катастрофі твори, серед яких «чорнобильська серія» Марії Примаченко; подивитися на Чорнобиль у віртуальній реальності.

Фото: facebook.com/olena.borysenko.3

Експозиція складається з восьми смислових блоків. Перший має назву 1986, він оповідає про історично-культурний контекст Чорнобиля – про перебудову, перемоги ФК «Динамо», запуск космічної станції «Мир», вибух шаттла «Челленджер» тощо.

Фото: facebook.com/yaroslava.gres

Блок Катастрофа присвячено історії Чорнобильської АЕС від будівництва міста Прип’ять до ночі 26 квітня, від Першотравневої демонстрації до ліквідації аварії. Відвідувачі можуть побачити виступ Михайла Горбачова, оригінал травневого випуску журналу Time з Чорнобилем на обкладинці, зошит переселеного хлопчика, який намалював кожен дім у своєму селі.

Фото: facebook.com/yaroslava.gres

У блоці Прометей розміщено модель скульптури Юлія Синькевича, оригінал якої стоїть біля четвертого енергоблока. Спеціально для виставки виготовили її копію в натуральний розмір – шість метрів заввишки.

Фото: facebook.com/yaroslava.gres

Блок Атом пояснює про влаштування реактора, радіацію та розвінчує міфи про Чорнобиль. VR-фільм показує, як реактор накривали новою «Аркою».

Фото: facebook.com/yaroslava.gres

Природа розповідає про Рудий ліс, вплив радіації та відродження флори і фауни Чорнобильського заповідника. Відвідувачам пропонують подивитися на диких тварин у біноклі, а також здійснити VR-політ над Прип’яттю, станцією та об’єктом «Дуга», який нещодавно визнали пам’яткою.

Фото: facebook.com/yaroslava.gres

У блоці Люди розміщено будиночок із розщепленим дахом. Тут кожен може розповісти свою історію, записавши її на відео, аудіо або як текст. Зараз на стінах будиночка – історії пожежників, військових, шахтарів, дозиметристів, людей, які залишили свої домівки, жінок, які відмовилися зробити аборт, інших звичайних людей, яких торкнулася катастрофа.

Фото: facebook.com/olena.borysenko.3

Блок Сьогодні, завтра об’єднує присвячені Чорнобильській катастрофі проєкти, створені світовими авторами: твори Кадзуми Обари, Роберта Полідорі, Віктора Марущенка, Онуки, опера Чорнобильдорф, відео Pink Floyd Marooned, зняте у Прип’яті тощо.

Фото: facebook.com/yaroslava.gres

Виставка завершується восьмим блоком – живим лісом, який висадили посеред однієї зал павільйону.

Фото: facebook.com/yaroslava.gres

Виставка діятиме до 15 липня, з вівторка до неділі з 10:00 до 20:00. Вхід вільний за умови попередньої реєстрації. Весь контент виставки планують перевести у цифровий формат, який буде доступний у будь-якому куточку світу.

Фото: facebook.com/yaroslava.gres

 

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button