Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 294 днів. За цей час ми опублікували 23616 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: bigkyiv.com.ua

Державна інспекція архітектури та містобудування України (ДІАМ) заявила про початок інспектування будівництв, зупинити які неодноразово вимагали кияни. Перевірки проводитимуться за дорученням Міністра інфраструктури, який повідомив:

«Тепер у інспекторів є 10 календарних днів, щоб ретельно вивчити всі документи, провести огляд на місці та оприлюднити висновки по двом обʼєктам».

Фото: Міністерство відновлення України/Telegram

Учора інспектори почали працювати на території Національного університету «Києво-Могилянська академія», де проводиться будівництво на одному з корпусів – Келіях Братського монастиря. У 2023-му історична будівля відзначила свою 200-ту річницю.

Братські Келії є пам’яткою історії та архітектури національного значення. Тому громадськість неодноразово звертала увагу на небезпеку, яку можуть становити будівельні роботи, та можливу незаконність цих дій. Раніше «Хмарочос» детально розповідав у чому проблемність будівництва на території Києво-Могилянської академії.

Активісти стверджували, що університет проводить не просто реставрацію, а повну реконструкцію Келій Братського монастиря. Щодо цього у грудні минулого року прокуратура навіть розпочала кримінальне провадження та досудове розслідування.

Фото: Дмитро Перов/Facebook

Також цього тижня ДІАМ обіцяє провести інспекцію будівництва житлового комплексу біля Солом’янського ландшафтного парку. Місцева громада вже декілька років намагається зупинити забудову, що ведеться на межі зеленої зони. На думку жителів району, будівельні роботи спричинили зсув ґрунту та обвал однієї з центральних алей парку.

Кияни неодноразово виходили на протести, щоб привернути увагу влади до цієї проблеми. Під час останнього мітингу активісти навіть записали відеозвернення до Міністра інфраструктури.

Ситуацію у своїх соцмережах прокоментувала депутатка Київської міської ради Ксенія Семенова:

«Були пояснення від ДІАМ, що треба супер поважні підстави для перевірок. Потім був зсув ґрунту і знову листи і дзвінки і зустрічі в ДІАМ… Але поки сотня киян не вийшла на протест, було все одно. Просто думаю, для чого всі інші інструменти, коли у Києві працює тільки вулиця».

Фото: «Збережемо Солом’янський Парк»

Нагадуємо, що Державна інспекція архітектури та містобудування України розпочала свою діяльність у 2021 році, після ліквідації Державної архітектурно-будівельної інспекції.

Коментарі:

    Mint :

    І в чому скандальність будівництва? Заголовки придумуєте, щоб хайп спіймати!

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button