Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 283 днів. За цей час ми опублікували 23535 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: The Village Україна

На сайті електронних петицій Київради зʼявилось звернення з проханням вжити заходів щодо відновлення роботи комунального кінотеатру «Київ».

«Через бажання деяких чиновників нажитись, памʼятка архітектури та будівля кінотеатру вже просто занепадає», – каже автор петиції Олександр Волтарніст.

Він додає, що будівлю можна використати не лише як кінотеатр, а як простір для виставок, культурно-просвітницьких заходів тощо.

Чому кінотеатр не працює?

Фото: Юлія Вебер/Бабель

У червні 2019 року міська влада змінила орендатора кінотеатру «Київ» та закрила його на інвентаризацію. У грудні того ж року новий орендатор «Сінема-Центр», власник мережі кінотеатрів «Сінема Сіті», повідомив, що кінотеатр відкривати не можна, адже він знаходиться в аварійному стані. Компанія запропонувала профінансувати капітальний ремонт за умови, що на період робіт їй знизять орендну плату з 2,7 мільйона гривень до 560 тисяч гривень.

Віталій Кличко вважає, що його задача як мера – наповнювати бюджет. Колишній орендатор сплачував місту 47 тисяч гривень, а новий платитиме 2,7 мільйона – ринок диктує свої умови, сказав міський голова.

Головний інженер «Києва» Сергій Панакровський розповів, що ніхто не просив «Культурний центр “Кінотеатр «Київ”» платити за оренду більше. Орендатори чекали закінчення терміну оренди, щоб обговорити нову ціну, але «міська влада не дочекалась і будівлю захопили рейдери».

Колишній орендатор хоче повернутись до будівлі через суд – компанія подала вже три позови проти КМДА. «Культурний центр “Кінотеатр «Київ”» хоче, щоб кінотеатр відновив роботу в такому ж форматі, як до розірвання договору оренди.

Чи відновить він роботу найближчим часом?

Фото: Юлія Вебер/Бабель

У КМДА на запит The Village відповіли, що кінотеатр може відновити роботу, проте вже після війни. Проте спершу в приміщенні доведеться провести протиаварійні та ремонтно-реставраційні роботи – їх почнуть після припинення чи скасування воєнного стану, а також з урахуванням «можливостей бюджету міста Києва».

Посприяти відновленню роботи кінотеатру може також зміна назви КП «Київкінофільм», що володіє комунальними кінотеатрами міста, на «Київський культурний кластер» та внесення змін до його статуту. Завдяки цьому комунальні кінотеатри перетворять на багатофункціональні культурні центри. У КМДА на запит LIGA.net відповіли, що перетворення «Київкінофільму» є підставою для повноцінного відновлення роботи кінотеатру «Київ».

Нагадаємо, у жовтні «Київський культурний кластер» замовив алкоголю на 300 тисяч гривень – це спричинило бурхливі обговорення, проте у підприємстві відповіли, що алкоголь закупили для обслуговування відвідувачів у барах кластерів.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button