Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Яким був 2019 рік для міського простору Києва? «Хмарочос» підбиває підсумки та пропонує згадати нові та оновлені простори, які вдалося закінчити у Києві.

Велопішохідний міст

Фото: Вероніка Луцька

Міст між Володимирською гіркою та Аркою Дружби, вже більше відомий як «міст Кличка», став певно найбільш помітним та дискусійним проєктом початку 2019 року. Питання викликали ціна мосту, його доцільність, архітектурна цінність та оригінальність проєкту, вплив на історичний ареал міста, якість виконання робіт та планування велоінфраструктури. 

Попри це, міст таки став частиною пішохідного туристичного маршруту вздовж Дніпра та дозволяє швидко перейти від Арки дружби народів до Володимирської гірки. І, крім того, приваблює киян і туристів як фотолокація. 

Алея художників та сходи до Андріївської церкви

Фото: прессслужба КМДА

Ще однією частиною пішохідного маршруту стала оновлена Алея художників, яка поєднує фунікулер з Андрієвським узвозом. За словами Віталія Кличка, Алея має стати «київським Монмартром». Тут облаштували дерев’яний променад з кількома оглядовими майданчиками та передбачили спеціальні стійки для виставлення картин.

Щоправда, за результатами перевірки організації «Доступно.UA», новий простір виявився не зручним для маломобільних категорій населення.  

У вересні поблизу відкрили також сходи, які поєднують Андріївську церкву з Алеєю художників. Вони збудовані за тим же принципом, що й сходи до Пейзажної Алеї, відкриті у 2018 році. Це збірна залізобетонна конструкція з дерев’яними сходинками та  LED-підсвіткою у поручнях.

Арт-простір на Річковому вокзалі

Фото: intv.ua

У квітні цього року Річковий вокзал нарешті знову став доступним для відвідувачів. Разом з ремонтом Поштової площі був оновлений фасад будівлі, а навесні розпочали реновацію внутрішніх приміщень.

Тут прагнули максимально зберегти автентичність внутрішнього оздоблення. Будівлю Річкового вокзалу збудували у 1953-1961 роках. Інтер’єр прикрашено фресками, мозаїчними панно і фризами авторства Ернеста Коткова, Валерія Ламаха та Івана Литовченка.

На першому поверсі будівлі організували новий арт-простір, який відкрили виставкою сучасних художників Renovation.  Згодом тут проводили кінопокази, презентації та інші культурні події.

Roshen Plaza з ковзанкою

Рендер: студія In-Situ

Територію фабрики Roshen на Деміївській поступово перетворюють на публічний простір. Зараз тут вже закінчили частину з амфітеатром – взимку він перетворюється на ковзанку площею 2000 кв м. Наприкінці листопада цього року ковзанку відкрили вперше. Поруч також встановили ялинку та організували різдвяний ярмарок з вуличною їжею. Вхід на територію комплексу безкоштовний, а квиток на ковзанку – від 96 гривень.

Амфітеатр оточують дерева, які повинні стати бар’єром від шуму та пилу дороги. Влітку тут також висадять нові кущі та квіти, а вже наступного року біля фабрики повинен з’явитися новий світломузичний фонтан з боку проспекту Науки. 

Публічний простір біля храму Спаса на Берестові

Фото: Іван Авдеєнко

У вересня після трирічної реставрації був відкритий відреставрований храм Спаса на Берестові. Це пам’ятка архітектури XII—XVII століть, розташована поблизу Києво-Печерської лаври. Поруч з храмом також створили новий публічний простір.

Над проєктом цього простору працювало архітектурне бюро AER. Основним завданням тут було спрямувати пішохідні потоки до церкви, оновити територію навколо та відновити обриси Спаського бастіону. В оновленому публічному просторі з’явився оглядовий майданчик, лавки та сходи з легованої сталі. 

Фудкорт «Бухта» та Kyiv Food Market

Фото: Tbiliso на Бухта Food Station

Фудкорт Бухта Food Station почав працювати на Поштовій площі у квітні. Його організував засновник фестивалю Ulichnaya Eda Роман Тугашев. На набережній встановили контейнери у портовій стилістиці та столи з парасольками. Тут розташували свої точки М’ясо & Lavash, WOK Factory, Kitaika, Smoked Mexico та інші.

Фото: Вероніка Луцька

У вересні розпочав роботу також Kyiv Food Market –  новий міський фудхол, який об’єднав понад два десятки київських закладів у колишньому приміщенні заводу «Арсенал». Тут можна спробувати особливі пропозиції від Milk bar, Good girl, Bali Bowl, Bakehouse, NAM, BAO, Adelle, Liberty by Napule та закладів співзасновників формату –  Алекса Купера, відомого за подібним «Міським ринком їжі» в Одесі, та Михайла Бейліна, власника мережі ресторанів La Famiglia. 

Оновлені парки

Фото: КО «Київзеленбуд»

Зелені зони – це один з основних напрямків роботи Віталія Кличка, тому в 2019 році їх також продовжили оновлювати. Хоча якість цих проєктів досі залишається під питанням. На початку грудня капітальний ремонт закінчили у лісопарку «Совки». Відтепер тут є периметральний екомаршрут, протяжністю майже два кілометри, та центральна алея із фібробетону. Також у «Совках» зробили шахову альтанку, дитячі та спортивні майданчики.

На Оболоні закінчили третю чергу реконструкції парку «Наталка». Загалом облаштували майже десять гектарів території: висадили нові дерева, розробили систему навігації, передбачили майданчик для занять воркаутом, майданчик з інклюзивними елементами та бігову доріжку. 

Фото: пресслужба КМДА

На Нивках відремонтували парк «Веселка». Тут облаштували дитячу та спортивні зони, встановили кнопки виклику поліції та 32 камери відеонагляду. Оновили також Куренівський парк, особливістю якого стало дитяче автомістечко. У 2019 році також продовжили роботи у парку «Перемога», де встановили інтерактивну гру хрестики-нулики та триметрову фігуру ведмедя зі штучного газону.

Читайте також: Які проєкти КМДА обіцяє реалізувати до 2023 року? Повний список

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 273 днів. За цей час ми опублікували 23464 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button